Ismeretterjesztő előadást tartottak a Szatmárnémeti E-Consult Egyesület munkatársai a székelyhídi halász-vadász múzeumban városunk polgármesteri hivatalának meghívására április 1-jén.

A szép számban megjelent érdeklődőket először Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntötte. Elmondta, hogy nagyon örül, hogy sok fiatal is érdeklődik a fenntartható földművelés, gazdálkodás iránt, hiszen az érmelléki emberek számára ma is fontos megélhetési lehetőség a mezőgazdaság. Ugyanakkor egyre inkább a környezetbarát gazdálkodásnak van jövője. Felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos az élővilág védelme, majd átadta a szót a Szatmárnémeti E-Consult Egyesület munkatársának, Sike Tamás biológusnak.

Az előadásból megtudtuk: a rovarfajok többségének kulcsfontosságú szerepe van az ökoszisztémában és hasznot hoznak a gazdálkodók számára is. Ilyenek a ragadozó rovarok, amelyek a kártevők pusztításával a biológiai növényvédelem fontos eszközei, illetve a beporzást végző rovarok is. A vadon élő darázs- és méhfajok többsége nem tömörül kolóniába, beporzó képességük meghaladja a házi méhekét.

A növényvédő szerek intenzív használata és ezzel párhuzamosan a természetes élőhelyek zsugorodása, valamint a hagyományos menedékek eltűnése miatt, ezeknek a fajoknak az egyedszáma drasztikus mértékben csökkent. A régi, vályogfalú épületeket, a modern építésű, téglából és betonból készült házak váltják fel, a zsindely- és nádtetők eltűntek, így ezeknek a fajoknak már nincs hol apró költőüregeket készíteni. Ezen okokból kifolyólag Nyugat-Európa egyes területeiről a beporzók számos faja már eltűnt. Az élőhelyek beszűkülése miatt a hasznos rovarok egy része nálunk is eltűnőben van.

Megmentésük egyik lehetősége mesterséges menedékhelyek létrehozása, amelyek búvóhelyet és a szaporodáshoz szükséges feltételeket biztosítanak számukra. Ezek a mesterséges menedékek a rovartanyák, melyek házilag, olcsón létrehozhatóak. Az előadás keretében több példát láttunk rá, hogyan lehet olcsón beszerezhető vagy éppenséggel a háztartásban is megtalálható, de már fölöslegessé vált anyagokból rovartanyákat létrehozni.
E-Consult Egyesület egy projektje keretében 40 településen (köztük városunkban) épültek rovartanyák a hasznos fajok számára. A projekt egyik fontos célkitűzése a széles közönség tájékoztatása, a fiatalok körében folyatott környezeti nevelés és a természetbarát gazdálkodási módszerek népszerűsítése a beporzó és ragadozó rovarokkal kapcsolatban.


Írta: Tiponuţ Tibor