Május elején derült fény az érmihályfalvi önkormányzat egy kifizetetlen adósságára, amelyet az előző városvezetés 2010 óta halmoz, s ennek sem írott sem szóbeli nyoma nem maradt. A 2,3  millió lej adósságból az önkormányzat saját erőből kifizetett 1,152 milliót, s a fennmaradó 1,148 millióra kormánytámogatást kértek. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a Bihar megyei RMDSZ képviselői sikerült kieszközöljék az érmihályfalvi önkormányzat számára az adósság fennmaradó részét. A keddi kormányülésen a döntéshozók megszavazták az 1,148 millió lejt az érmelléki kisvárosnak.

A témával kapcsolatban Nyakó József polgármester elmondta: „Az önkormányzat ezzel végére járt egy olyan korszaknak, amit mindannyian el szeretnénk már felejteni. Ez az összeg hozzávetőleg egy 1 kilométeres utca teljes felújítására (aszfalt, kapubejáró, vízelvezető árok, járda) volna elég, ha nem tartozás kifizetésére kellene fordítani. Ha nem sikerült volna rendezni kormányzati szintről a kérdést, akkor az érmihályfalvi polgárok zsebéből, adójából kellett volna biztosítanunk rá a forrásokat. Az, hogy a nem kevés összeget megszavazta számunkra a kormány, a sokat ostorozott kormánytagság hozadéka, és külön köszönet illeti Cseke Attila képviselőt, aki folyamatosan – ahogyan mondani szokták – melegen tartotta a témát Bukarestben.”

Cseke Attila parlamenti képviselő az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának tulajdonítja, hogy sikerült kieszközölni ekkora összeget egy magyarlakta település problémájának megoldására.

„Véleményem szerint az érmihályfalvi önkormányzat esete példázza a legjobban, hogy miért van szükség arra, hogy az RMDSZ kormányzati szerepet vállaljon. Ha nem vagyunk jelen ott, ahol rólunk döntenek, akkor valószínűleg Érmihályfalva nem kap kormánytámogatást erre a problémára. Szívből örülök, hogy sikerült rendezni a város adosságának ügyét.” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.


Írta: Tőtős Norbert