Küzdelmes, de sikeres négy éven van túl a székelyhídi önkormányzat. Egy gazdaságilag nagyon nehéz időszakban igyekeztünk a lehető legtöbb pályázati pénzt megszerezni Székelyhídnak, sok sikeres pályázatunk volt – mondta el lapunknak Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester.

A támogatásokat a minisztériumok által kiírt pályázatokból, mint a regionális fejlesztési alapokból, illetve az európai uniós kiírásokból szereztük meg. Elmondható, hogy megyei szinten a nem megyei jogú városok közül talán Székelyhídon futott egyszerre a legtöbb projekt. Ezeknek számos megvalósítást köszönhetünk. Sajnos vannak félben maradt pályázatok is, melyeknek rajtunk kívülálló okokból leállt a finanszírozása, illetve van olyan pályázatunk, mely már nyert, szerződést is kötöttünk rá, de végül nem kaptunk pénzt a kivitelezésre. Az RMDSZ parlamenti frakciójánál Székelyhíd város polgármestereként személyesen kezdeményeztem, hogy a következő parlamenti időszakban tegyenek lépéseket, hogy végre befejezhessük az évek óta függőben lévő projekteket.

De sok olyan sikeres pályázataink is volt Székelyhídon és a hozzá csatolt falvakban amelyet sikerült befejezni. Több helyen járdát öntöttünk vagy felújítottuk a már meglévőket. Utakat aszfaltoztunk, ivóvízkutakat fúrtunk.
Jó kezekbe került a kastély is! A Dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt a Gyermek Jézus-otthon működik benne, így számos gyerek otthonául szolgál az ismét benépesült székelyhídi Stubenberg-kastély. Az épület hivatalos bérleti szerződését 2010. július 30-án írták alá a városi önkormányzat és az alapítvány képviselői. Ezzel sikerült megmenteni a kastélyt az enyészettől, ugyanakkor igazi karitatív célt is támogatunk.

A Stubenberg kastély megmentődött az enyészettől

Büszkék vagyunk arra is, hogy a Bihar Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM Bihor) margittai részlegével közösen a székelyhídi polgármesteri hivatal 2015 tavaszán többféle akkreditált átképző kurzust tudott indítani. Összesen négy osztály indult, amelyekben mezőgazdasági gépkezelő, cipőfelsőrész-készítő és varrodai dolgozókat képeztünk. A képzések tematikája úgy volt felépítve, hogy a képzés fele-fele arányban tartalmazott elméleti és gyakorlati oktatást. A képzés idejére a munkanélküliek egy európai uniós pályázatnak köszönhetően 1500 lejes anyagi támogatásban is részesültek, természetesen csak sikeres vizsga esetén. Ezzel új lehetőséghez jutattunk több mint száz családot, hogy legalább az egyik családtag munkát találjon az új szakmájával. A mai világban megfelelő szakképzettség nélkül szinte lehetetlen munkát találni, ezért minden lehetőséget meg kell becsülni.

Civil szervezetek
Az elmúlt négy év során támogattuk a meglévő civil szervezeteket és bátorítottuk a falvakban élőket, hogy valamennyi településen hozzák létre a saját civil szervezeteiket. Minden évben pályázati lehetőséget biztosítottunk a civileknek és lehetőségeinkhez mérten támogattuk az arra érdemes projekteket.
Természetesen fontos volt számunkra egyházaink támogatása is. Ez kétféleképpen valósult meg. Egyrészt kaptak célirányos normatív támogatásokat, másrészt pedig számukra is biztosítottunk pályázati lehetőségeket.
Polgármesterként igyekeztem a lehető legszorosabb kapcsolatot ápolni a lakossággal, amennyire csak időm engedte, a fogadóórákon kívül is meghallgattam mindenkinek a panaszát és kollégáimmal együtt igyekeztünk segítséget nyújtani minden olyan esetben, amikor csak lehetséges volt. Rendszeresen szerveztünk lakossági fórumokat, illetve falugyűléseket, ahol mindenkit meghallgattunk.

Folytatásra vár az elterelő út
Nagy reményekkel indultunk a tavalyi évnek, aztán valahogy úgy gondoltuk, ha csak a felét meg tudjuk valósítani, akkor is örülni fogunk. Épp ott tartunk, hogy az összes ígért projekt körülbelül fele lett meg. Ez sajnos a gazdasági helyzetnek tudható, de igazából véve olyan projektünk, ami elkezdődött és valamikor nincs rá esély befejezni, nincsen. A tervek szerint be kellett volna fejeződjön decemberben az elkerülő út is. Sajnos az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNADR) miatt nem sikerült tartani a határidőt. Az elkerülő út körülbelül 60 százalékban be van fejezve. Ezt a munkálatot újra fogják közbeszerzési eljáráson keresztül licitáltatni és reményeink szerint 2016-ban egy új kivitelező megkezdi a fennmaradt 40 százalék befejezését.

Megújul a szakközépiskola
A nagykágyai iskola felújítása óriási erőfeszítéseket igénybe véve, 2015 végére 90 százalékban elkészült, ami nagy öröm számunkra. A maradék 10 százalékot előreláthatóan idén fejezi be a kivitelező. Tehát az iskolát át fogjuk tudni adni. Ez egy nagyon nagy horderejű történet, hiszen az elkövetkezendő 20–30 évben ehhez az iskolához nem kell hozzányúlni. Felszerelést kell még vásárolni, de szerkezetileg nagyon jó lesz. Amellett, hogy minden épület felújításon ment át, a tornatermet is beleértve, új épületek, terek is létesültek, mint a tanári szolgálati lakás, kézilabda- és foci- vagy teniszpálya. A késedelem ellenére ez az egyik legnagyobb megvalósításunk.

Kagya_isi_kolegium_ es_muhely

Biomassza-erőmű és hulladékátrakó
Szintén büszkének kell lennünk arra, hogy a Bihar Megyei Tanács, városunk és Bihardiószeg önkormányzata létrehozott egy együttműködési megállapodás keretében egy önkormányzatok közötti gazdasági egyesületet, mely megnyert egy fejlesztést, amit Székelyhídra sikerült lobbizni. A biomassza-erőmű épül. Ez az erőmű fogja Székelyhíd összes állami intézményének áramellátását, illetve a közvilágítást biztosítani. Ennek köszönhetően jelentős pénzösszeget tudunk megspórolni, egyúttal munkahelyeket is teremtettünk, arról nem is beszélve, hogy beszállítóként sok gazda számára biztosít kereseti lehetőséget a biomasszaüzem, mert a környékbeli gazdáktól fogjuk beszállítani azokat az alapanyagokat, amelyek szükségesek a biogáz előállításához.

biomassza

A hulladékátrakodó állomás építése is folyamatban van. Itt szeretném felhívni a figyelmet hogy ez nem szeméttározó lesz, nem Bihar megye hulladék-lerakodó állomása! Itt csak egy átrakodó állomás lesz, behozzák a szemetet a környékről, öt óránál tovább nem marad Székelyhídon a hulladék, csak összepréselik, konténerbe nyomják és viszik is tovább. Az átrakó állomásnak köszönhetően olcsóbb és gyorsabb lesz a szemét elszállítása a régióból a Nagyvárad melletti tárolóba. Ugyanennek a projektnek a keretében véglegesen felszámoljuk és környezetkímélő módon lefedjük majd a régi telepet. Ez a két projekt is 2016-ban fejeződik be. Ezzel a projekttel is munkahelyeket fogunk teremteni a helyi lakosok számára.

Aszfaltoztunk a Szíkon és a Házhelyen, a központban a közeljövőben fogunk. Régi adóságot próbálunk ezzel törleszteni, hiszen erre ígéretet tettünk a falugyűlések során. Az az igazság, hogy a nagykágyai iskola felújítása minden önkormányzati erőforrást felemésztett, emiatt nem tudtunk a tervezett ütemben haladni vele, de dolgozunk rajta, hogy minél hamarabb be tudjuk fejezni a munkálatokat.

ASZFALTOZÁS A SZíKON

Sikeres beruházások
Ami még pozitív és fontos számunkra, hogy átadtunk négy úgynevezett nappali szociális központot, ahol a hátrányos helyzetű gyerekeknek programokat biztosít a Diakónia Keresztyén Alapítvány. Nagykágyán, Hegyközszentmiklóson, Csokalyon és Érköbölkúton ahol iskola utáni programban tanulhatnak a nehéz szociális helyzetben lévő magyar, román és roma gyerekek. Ez négy olyan program, amit több éven keresztül koordinált az önkormányzat.

Voltak olyan beruházások is Székelyhídon, amiket sikerült befejezni. Elkészült a kórház, és ennek köszönhetően elindult Székelyhídon az ingyenes kórházi ellátás. A biztosítással rendelkezők, illetve a gyermekek és a nyugdíjasok számára ingyenes a szív-, bel- és gyerekgyógyászat itt helyben, a városunkban. Havonta háromszáz beteg kezelését tudják megoldani itt helyben. Nem kell betegen hosszú kilométereket utazni, elég egy küldőpapír a háziorvostól.
Elkészült a járda a központ egyik oldalán. Úgy gondolom ez egy sikeres projekt volt, még akkor is, ha nem tudtuk egyszerre az egész központot látványosan felújítani. Apró, de biztos lépésekkel haladunk.

A közeljövőben tovább fogjuk fejleszteni a piacot, bővíteni fogjuk az ottani szolgáltatásokat, mert a piac is nagyon fontos az önkormányzat számára. Saját őstermelőink árusítanak itt a saját településünk lakosai számára. Új piaci szabályzatot kellett létrehozni, melytől pozitív változást várunk.

Érköbölkúton sikerült befejezni a lakodalmas házat. Ez egy nagyon fontos megvalósítás volt ezen a településen, hisz éveken keresztül nem volt hol tartsák az efféle családi eseményeket, ünnepségeket. Elkészült az érolaszi közösségi ház építési terve és folyamatban van a kivitelezés megkezdése. Csokalyon sikerült ivóvízkutat fúrni, amiből a lakosok már hordják a tiszta, jó minőségű ivóvizet. Jelen pillanatban Nagykágyán folynak hasonló munkálatok. Nem maradhat ki a felsorolásból, hogy sikerült aszfaltozzunk Hegyközszentmiklóson és Nagykágyán is. Ezek mind-mind olyan projektek, amelyek pici apró lépéssel, de gazdagabbá és szebbé tették a székelyhídiak és a hozzá kapcsolt településeken élők életét, életkörülményeit, mindennapjait.

Tudjuk, hogy vannak még problémák. Tudjuk, hogy például a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum felé gondok vannak az út minőségével, és ki kell javítani. Sajnos erre is a kevés költségvetés miatt nem került még sor, de igyekszünk ezt is megoldani.

Az inkubátorház is egyre kihasználtabb. Az eddig ott tevékenykedő cégek mellett most egy komolyabb befektető vette bérbe szinte a teljes szabad kapacitást, autószerelő műhelyt nyit benne. Nem titok, hogy ez a befektető Dubajból érkezett és ez a műhely csak a kezdet. A közeljövőben több nagy projektet kíván elindítani Székelyhíd területén.

Megfelelőbb körülmények sportolóinknak
Közel százéves múltja van a székelyhídi labdarúgásnak. Ennek szellemében fejlesztettük a székelyhídi futballkultúrát is. Új labdarúgópálya épült a régi mellé, hogy a jövő idénytől kezdődően focistáink új, korszerű létesítményben fogadhassák a szurkolókat, a nézőket. Ez is egy nagyon fontos projekt, hiszen a fiatalokat sportra, mozgásra kell nevelni, hogy ne a számítógép előtt töltsék el a szabadidejüket. Az új pálya elkészültével többen és többféle sportot űzhetnek a településen.

Városi park létesült
Megépítettük a városi parkot is, amivel összekötöttük az iskolát a központtal. Ennek köszönhetően nem kell sárban gyalogolni vagy sötétben botorkálni az ott közlekedőknek. Sajnos szomorú tény, hogy a padokat, kukákat, a játszótéri játékokat többször megrongálták, összetörték, a csemetéket kicibálták vagy ellopták, de a parki lámpák burái és a világítótestek is többször voltak vandál kezek áldozatai. Mi mindannyiszor kijavítottuk és rendbetettük, amit tönkretettek. Új csemetéket ültettünk, megjavítottuk vagy kicseréltük, amit összetörtek, pótoltuk a lámpaburákat, hogy akik szeretnek a parkban sétálni, vagy sötétedés után ott közlekednek jól érezzék magukat.
Ez mind számunkra fontos, a lakosság számára pedig értékes és jól látható eredmény.

Rangos kulturális események a városban
2015 decemberében ötödik alkalommal rendezte meg a székelyhídi önkormányzat a karácsonyi vásárt, ami úgy gondolom mindenképp egy jelentős színfolt a város életében. Nagyon nehéz volt megszervezni, mert rohanó világunkban utolsó percig dolgoztunk decemberben is, nagyon sokan még Szenteste is. Az elmúlt időszakban érkezett pozitív visszajelzések alapján úgy gondolom, mégiscsak érdemes karácsonyi vásárt csinálni. Minden évben igyekszünk még szebbé, még színesebbé tenni a vásárt, szívünket és lelkünket is felkészítve az ünnepre. Ezen belül az érmelléki magyar gazdák vásárát is megszerveztük Székelyhídon, ahol a régióból hozott termékek kerültek bemutatásra. A Bihar megyei RMDSZ stratégiájában is szerepel egy olyan terv, hogy kialakítsunk egy érmelléki brandet, mint ahogy Székelyföldön a székely termékeknek van. Annyira tudatosak kell legyünk, hogy ha van Érkeserűben egy víztöltő állomás, akkor annak a vizét fogyasszuk, ha például Szentjobbon vagy Szentimrén palackozzák a bort, akkor igyuk ezeket a borokat, ha városunkban sütnek kenyeret, akkor együk a székelyhídi kenyeret és még folytathatnánk sokáig.
Megszerveztünk számos több éve futó, hagyományos kulturális programot: magyar kultúra napi jótékonysági bált, Érmelléki borversenyt, Székelyhídi Városnapokat, az Érmelléki Ősz rendezvényeit, kórustalálkozót. Emlékeztünk nagy költőinkre, megünnepeltük nemzeti ünnepeinket. A Petőfi Sándor Elméleti Líceummal, a Pro Székelyhíd Egyesülettel, az RMDSZ-szel, a történelmi egyházainkkal közösen több színvonalas közösségépítő rendezvényt szerveztünk.

Szeretet ízei a gazdanapon

2016 – új kezdet, új kihívások
Sűrű programmal és sok munkával indult a 2016-os év is. Nyolcadik alkalommal tartottunk magyar kultúra napi jótékonysági bált Székelyhídon, melyre már napokkal előtte elfogyott az összes belépőjegy. Először a Gyermek Jézus Otthon lakói köszöntötték énekükkel a születésnapját ünneplő Böjte Csabát, majd begördült a születésnapi torta is. A báli közönséget köszöntötte többek között Gál Kinga európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt alelnöke, a jótékonysági bál fővédnöke, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Biró Rozália szenátor. A képzőművészek által felajánlott alkotások árverésén összesen 13 mű került kalapács alá.

Büszkék vagyunk rá, hogy Székelyhíd kisváros létére igazi médiacentrummá vált. 2009 decemberében indult útjára az Ér hangja havilap, majd 2013. június 19-én kezdett sugározni az azóta is rendkívül népszerű Ér Tv. 2016. február 15-től pedig beindult a korábban kísérleti jelleggel már működő székelyhídi Rádió Ér.

Az idő javulásával a székelyhídi önkormányzat munkatársai a szociális munkásokkal együtt elkezdték a tavaszi nagytakarítást és az illegális szemétlerakó helyek felszámolását. Először a város utcáin gyűjtötték a szemetet a szociális támogatásban részesülők, majd a hozzátartozó településeken szedték a szemetet és megkezdték felszámolni az illegális szemétlerakó pontokat. Ez az akció még folyamatban van.

Februárban rendeztük a XXII. Érmelléki Borversenyt a városi vendéglőben Székelyhídon a város önkormányzata, a Pro Székelyhíd Egyesület, valamint a helyi szőlősgazdák szervezésében. Valamenynyi zsűritag elismeréssel szólt a rendezvényről és az elért eredményekről. Ezt bizonyítja a tény, hogy a 144 bormintából 51 ért el aranyérmes minősítést, 51 ezüstérmes lett és 30 bronzérmet kapott. A versenyen összesen 24 település borászai neveztek boraikkal.

Nemrég járt településünkön a borsi székhelyű Bihari Helyi Akciócsoport, mely azért jött létre, hogy pályázatok útján segítse a határ menti kistérségek hoszszú távú fejlesztését. Beszámoltak az eddigi vidékfejlesztési (leader) programok eredményeiről. Ugyanakkor felmérték a helyi igényeket, szükségleteket, hogy az új pályázati kiírások a valós igényeknek feleljenek meg.

Tele vagyunk tervekkel és 2016-ban is teljes erőbedobással folytatjuk a munkát.

Béres Csaba polgármester
Csuka József alpolgármester