Strabag: szeptember végéig befejezzük a munkát Székelyhídon

A DN19-es út székelyhídi szakaszának felújítása a munkálatokkal foglalkozó Strabag osztrák cég szerint várhatóan szeptember végére fejeződik be. „Ki emlékszik már vissza, mikor kezdték el a DN19-es út Nagyvárad és Szatmárnémeti közötti szakaszának a felújítását… de nem is számít, csak fejeznék már be!” – ezt lehet hallani mostanában Székelyhídon, és nemcsak a Vecseren lakók panaszkodnak. A városban annyi (ismeretlen forrásból kiinduló, s legtöbbször az embereket félrevezető) összeegyeztethetetlen információ kering az útjavításról, hogy eldöntöttük, utánajárunk és felderítjük a valós helyzetet.

 

Miután kiderült, hogy az út javítását végző osztrák Strabag cég a mellesleg jócskán megcsonkított központi park köré kívánná terelni a forgalmat, városunk elöljárói jogosan felháborodva tiltakozásukat fejezték ki ez ellen és tanácskozást hívtak össze. Jelen volt a tervezők és a kivitelezők képviselője (a kettő nem ugyanaz), a Román Nemzeti Utak Rt. Bihar megyei igazgatója, a Bihar megyei közlekedés-rendészet kimondottan útjavításokkal foglalkozó képviselője, valamint a helyi tanácsosok egy része.

 

E tiltakozás eredményeképp nem lesz a park köré terelve a forgalom, viszont körforgalom épül a szatmárnémeti–határátkelő–Nagyvárad–Margitta négyes útkereszteződéshez. Az önkormányzattal szemben levő, jelenleg egyirányú rövid utca pedig teljesen le lesz zárva a forgalom elől, és idővel sétálóutcává alakul át.

 

A körforgalom megépítéséhez szükséges pluszterület egy részét az önkormányzat biztosítja, másik részét pedig a Poligon Invest Kft. felajánlotta erre a célra, amiért cserébe a cég egy lehajtót létesít az elkövetkezendőkben megépülő aquapark irányába. Egyetlen épület sem lesz lebontva, egyetlen lakos sem károsul majd a körforgalom építése miatt. Ennek megépítése, az út befejezése, az árkok és hidak rendbetétele még hátravan, valamint új buszmegállókat és parkolóhelyeket is létrehoznak.

A munkálatok befejezését, s ezzel Székelyhídról való kivonulását a Strabag szeptember végére ígéri. Nagyon várjuk.

 

Csuka Tímea