A II. Székelyhídi Városnapokon két alkalommal is tartottak díszpolgáravatást. Először pénteken délután a polgármesteri hivatal gyűléstermében két holland állampolgár, Ingo és Mimy Meuleman lett Székelyhíd díszpolgára. Ez a ceremónia tolmács segítségével zajlott, s az elhangzott laudációból megismerhettük a városunk két új, jelképesen befogadott polgárát, s azt a nemes tettsorozatot, melylyel az általuk alapított Teréz Anya Alapítvány fordul a rászorulók felé. Az általuk működtetett alapítványt segélycsomagokat terjeszt, hátrányos helyzetű személyeknek tart európai uniós pályázatokból képzéseket és egyéb módokon segíti a rászorulókat, például Románia területén eddig több mint kétszáz házat építettek fel.

A Meuleman házaspár így kapcsolódik Székelyhídhoz is. Példás magatartásuk, gondoskodó figyelmük városunk környékét és Bihar megyét is bejárta. Hegyközszentmiklóson, Szentjobbon, de például Biharfélegyházán is számos otthont teremtettek a szociálisan és kulturálisan hátrányos helyzetű családok számára.

Életfilozófiájuk szerint „nem az út fontos, amit megteszel, hanem a nyomok, amiket magad után hagysz”.
Vasárnap ismét dísztanácsülést tartottak a polgármesteri hivatalban, ekkor Gavrucza Tibor nyugalmazott lelkész, képzőművész, közéleti személyiség vehette át városunk díszpolgári címét. A megtisztelő elismerést Székelyhídon kifejtett sokrétű munkássága révén érdemelte ki.

Gavrucza Tibor egyházi és politikusi tevékenységén túl kulturálisan is sokat adott Székelyhíd közösségének. Kezdeményezője és szervezőinek egyike volt az Érmelléki Ősz kulturális fesztivál, az Érmelléki Borverseny, az Érmelléki Kórustalálkozó rendezvénysorozatoknak, nevéhez fűződik a székelyhídi Ady Endre Magyar Kulturális Központ létrehozása. Gondozásában és alkotásában 2006-ban egyéni tárlat és falinaptár születik, Álmom az Érmellék címmel, 2006-ban és 2011-ben Számadó Ernő kiadatlan verseiből készít kötetet, majd 2013-ban az ő összeállításában lát napvilágot az Érmelléki mesék a hímeshát szigetről című Számadó Ernő-meséskönyv is.

Harminchárom évig, nyugalmazásáig szolgálta Székelyhíd református gyülekezetét, magyar közösségét. A városi RMDSZ tiszteletbeli elnöke, a Bihar megyei RMDSZ Hűségdíjának tulajdonosa, a Tibor Ernő galéria jelenlegi elnöke. Pályája során maradandót alkotott úgy egyházi, mint képzőművészeti és közéleti tevékenységében is.
A vasárnapi dísztanácsülésnek volt még egy főszereplője, aki nem más, mint Székelyhíd Ghiţă bácsija, Gheorghe Raţiu tanár úr, aki szintén városunk legnagyobb elismerését a díszpolgári címet vehette át. A róla elhangzó laudációt a tavaly díszpolgárrá avatott pályatárs, Hegyessy Viktor tanár olvasta fel. Megtudhattuk, hogy ahol létezett kötöttfogású birkózás, ott Ghiţă bácsi és egykori tanítványai mindig dicsőséggel helyt álltak, illetve, hogy a sportélet csodálatos, a gyermekekkel való foglalkozás áldozatokkal jár, de megéri, mert a sportolók olyan emberekké formálódnak, akik megállják helyüket a társadalomban.

RAȚIU GHEORGHE ÉS CSALÁDJA

Ghiţă bácsi díszpolgári címét nem csak a pedagógusi és sport terén kifejtett tevékenységének köszönheti. Nevéhez fűződik például a Progaz gázvezetékprogram, melyet a kezdetektől a szívén viselt, s mely nem az ő hibája miatt maradt félbe. 2000-ben az ő meghívásának tett eleget Liviu Maior akkori tanügyminiszter, aki e látogatás kapcsán győződött meg arról, hogy mennyire szükséges egy új iskolaépület megvalósítása. A helyi tanácsban a mai napig városunk javát szolgálja, felszólalásai, megnyilvánulásai – még ha néha erőteljesen is – mind a köz érdekét képviselik.


Írta: Bíró Orsolya és Fekete Katalin