A címben feltett kérdés csak annyiban költői, hogy már elkészült az 1,4 hektáron teljesen biozöldségek termesztésére alkalmas fóliaház, ám, hogy ezt mennyi hasonló követi, hamarosan kiderül.

Béres Csaba polgármester úr és Freddy Abramovics úr, Ceo Fx cég képviselőjének meghívására negyven gazda, őstermelő és érdeklődő jött el a kedd este megrendezett találkozóra, bemutatóra, aminek a fő témája a fóliaházas biogazdálkodás volt, egyértelműsítve, hogy szemléletváltás szükséges az érmelléki mezőgazdaságban.

Az előadás angol, héber és román nyelven folyt, tolmácsok segítségével viszont mindenki magyarul is megkapta kérdéseire a választ.

Udy Kafri úr kezdte a bemutatót, aki 45 éve foglakozik biogazdálkodással, Izraelből érkezett hazánkba, a RAN Fresh Product céget képviselve és elmondta, hogy a túl sok felhős napot leszámítva Székelyhíd és környéke ideális terület a fóliaházas zöldségtermesztésre. Hangsúlyozta, hogy szemléletbeli változás szükséges azon gazdálkodóknak, akik a nemzetközi piacra is ki akarnak lépni.

Őt követte Dan Mintz úr, aki minden típusú, így a legmodernebb fólia- és üvegházak tervezésével, kivitelezésével foglalkozik világszerte, majd Alma Kafri asszony az Izraeli Mezőgazdasági Minisztérium nyugalmazott tanácsadója beszélt arról, hogy világszerte megváltoztak a zöldség és gyümölcsfogyasztási szokások és mennyire befolyásolja egy termék eladhatóságát annak előállítási módja és csomagolása.

Fredy Abramovics úr kihangsúlyozta, komolyan gondolják, hogy Székelyhídon befektessenek, hisz az első fóliaházat felépítették, terveznek még többet is a város környéki földekre és amennyiben bárkinek kedve lenne belevágni egy ilyen fejlesztésbe, akkor azokat szívesen látják.

Elmondta, hogy a teljes technológiát, a biofóliaház felépítését, a beruházáshoz szükséges pályázati lehetőségeket és a felvásárló piacot is garantálják, ami hosszútávon számos családnak biztosíthat megélhetést.

Minden a témában érdeklődő gazdát várnak a telephelyükön vagy a városi önkormányzatnál.


Írta: Gulácsi Mária