Ahogy arról lapunkban olvashattak, újra aláírták a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum felújításáról szóló dokumentumokat januárban. Az ott élők és dolgozók egyszer már megtapasztalták azt, hogy mivel jár egy ekkora volumenű beruházás, sajnos akkor abbamaradtak a munkálatok.

Március végén látogattunk ki a középiskolához, Karancsi Béla iskolaigazgató és Béres Csaba városunk polgármestere kíséretében. Mindketten elégedettek lehetnek a látottakkal, az eddigi időjárási körülményekhez képest nagy ütemben haladnak a munkálatok. Ottjártunkkor épp az udvart körülvevő új kerítést építették a munkások, de kis túlzással nincs olyan négyzetméter a munkaterületen, ahol ne szorgoskodna valaki. A régi internátus épületét teljesen körbeállványozták a szakiskola magasabb épületével együtt, a műhelyek régi tetőszerkezetét folyamatosan bontják, de például a konyhában és az étkezőben már a belső munkálatokat is elkezdték.

Az ott dolgozó gépek közül az egyik törmeléket takarít, a másik talajt egyenget, inkább hasonlít a környék egy háborús övezethez, mintsem egy tanügyi intézményhez. „Mindent elviselünk azért, hogy folytatódjanak a munkálatok, az a rész, ahol a cégek dolgoznak el van kerítve az iskolásoktól és remélhetőleg a nagyvakáció után már semmi nem hátráltatja majd a tanítást” – mondja Karancsi Béla. Abban az igazgató és a polgármester is egyetért, ha befejeződnek a munkálatok, az mindenképp vonzóbbá teheti majd az intézményt a környéken élő fiatalok számára. Hisz megújul a bentlakás, a tanároknak szolgálati lakások épülnek, új tenisz-, kézilabda-, focipálya létesül, a sportcsarnok is modernizálódik. Mindenképp új szakok is indulnak majd, az elsődleges tervek között szerepel kertészet, gyümölcs és szőlőtermesztés. De ha kicsit messzebb megyünk, ezeket a későbbiekben borászattal is ki lehetne egészíteni. Mivel a nagykágyai iskolát sokan a nehézgépészeti oktatás miatt keresik fel, ezt a hagyományt lehetne folytatni és újra lehetne indítani ezt a szakot is.

A polgármesteri hivatal is állandó figyelemmel követi a munkálatok menetét, erre alkalmaztak is egy építkezési felügyelőt, ugyanakkor abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az iskola igazgatója és adminisztrátora is egyaránt önkormányzati képviselő. Sokak fejében megfordulhatnak a közelmúlt eseményei, de azt tudnunk kell, hogy egy esetleges mostani leállás az egyenesen az iskola halálához vezetne. De városunk polgármestere megnyugtatott mindenkit: „Az iskola decemberre át lesz adva, minden hitetlennek azt üzenjük, hogy kezdjenek el hinni benne, mert meglesz!”

 

Juhász György