Szakértők bevonásával oktatják a fiatal érmellékieket az Ér Hangja Egyesület foglalkozássorozatán

Elindult a Festeni jó – tehetségprogram Székelyhídon képzőművészeti tehetséggondozó féléves képzés városunkban. Ahogy előző számunkban megírtuk, a projektben tizenhat tehetséges székelyhídi és környékbeli fiatal vehet részt a 60 órásra tervezett, festészet területét felölelő  elméleti és gyakorlati kurzuson. A tehetségprogram az Ér Hangja Egyesület szervezésében, a magyar kormány által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program keretében elnyert pályázat jóvoltából valósul meg.

A projekt részleteiről Guba Kerekes Zsuzsát, a foglalkozások egyik irányítóját kérdeztük, aki elmondta, hogy az első alkalmakat Árus Tünde képzőművész, pedagógus segítségével tervezték és valósították meg, illetve Gagyi Judit Eszter grafikussal az ajánlások alapján elkészítették a heti kétszer kétórás foglalkozások tervezetét. A legelső alkalommal közös alkotást készített a teljes létszámban megjelenő csapat, egy előre alapozott poszterre mindenki saját elképzelését rajzolhatta fel. A tervek szerint ezt az utolsó foglalkozáson megismétlik – a majdan születő alkotások képet adhatnak a közösen bejárt útról.

A kezdés az alapokról szól, megismerkednek a pont, vonal, folt, szín használatával, az árnyék és tónus jelentőségével, különböző ábrázolási rendszerekkel, valamint formai megoldásokkal. A gyakorlati oktatás mellett a foglalkozások egy része a festészeti irányzatokkal, illetve művészettörténeti vonatkozásokkal is megismerteti a résztvevőket.

Kipróbálhatják a különböző eszközöket és technikákat: grafit, szén, pasztell, tus, akvarell, amelyekkel portrét, falusi portát, csendéletet, tájképet, virágokat értelmezhetnek formailag és örökíthetnek meg, de betekintést nyernek a verses és prózai irodalom illusztrálásába is.

Amint az időjárás megengedi, a foglalkozások egy része a szabadba költözik, hiszen a fény és árnyék játékának varázsát csak ott lehet igazán megismerni. A féléves tehetséggondozó program háromnapos műhelygyakorlattal, táborral ér véget. A válogatott alkotásokból kiállítás nyílik majd a múzeum épületében, így minden érdeklődő bepillantást nyer a félév eredményes munkájába.

Zsuzsa azt is hangsúlyozta, hogy nem minden tehetség választja a képzőművészetet életpályának, az is nagy dolog, hogy a résztvevők szép élményekkel gazdagodnak és a szerzett ismeretek birtokában hozzáértőkként viszonyulnak az alkotásokhoz, hiszen része kellene ez legyen az általános műveltségnek.


Írta: Rupárcsics Csilla Judit