A legfontosabb vitatémát az éves költségvetés jelentette az idei első, február 17-én, délután zajlott tanácsülésen. A jelenlévőket Karancsi Béla, érolaszi RMDSZ-es tanácsosa köszöntötte, majd ismertette a napirendi pontokat.

A költségvetést Bocor Andrea, a polgármesteri hivatal főkönyvelője ismertetett a városvezetőkkel. Többen leszögezték, hogy összességében ez egy igen kezdetleges költségvetés, ez az év folyamán még változhat, módosulhat majd. Nagyon sok megnyert pályázat megvalósítása már most is folyik városunkban, sokakra ezentúl pályázunk majd. Ezek majd mindegyikéből több-kevesebb önrészt kell vállalni, nagyon sok pénzt kell fordítani rájuk. Ha ezekből megmaradnak, vagy visszakerülnek majd bizonyos összegek, akkor azok akár át kerülhetnek majd más befektetésekbe, beruházásokba is.

Ami most biztosnak látszik, hogy idén végre befejeződhet Székelyhíd, Csokaly, Nagykágya és Hegyközszentmiklós ivó- és szennyvízhálózatának kiépítése. Érolasziban megkezdődik a lakosok által nagyon hiányolt kultúrház építése, és Érköbölkúton is megújul a kultúrház az épülete. A négy faluban felépített szociális központokat lakhatóvá teszik, és végre befejeződik Székelyhídon a háromhektáros városi park és az új focipálya megépítése is.

Az előzetes híresztelések szerint az idei évben is megkapják fizetésüket a hátrányos helyzetben, fogyatékossággal élő emberek gondozói. Ez a szerződéses és az otthoni gondviselőkre is vonatkozik. Az önkormányzat ilyen esetekben 16 emberrel köthet munkaszerződést, amiből jelenleg 14 alkalmazott van, így még két helyet tudnak biztosítani. Az otthoni gondozók száma városunkban hatvan lehet, ebből jelenleg ötven hely van betöltve és négyre van kérvény leadva. Remélhetőleg elég lesz a fent maradt hat szabad hely.

Városunkhoz érkezett egy olyan kérés, miszerint adómentességet élvezzenek majd azok a karitatív szervezetek, melyek többségükben hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak, vagy esetleg – mint a Pongrácz Alapítvány Nagykágyán – településeink fejlődésében, akár tisztántartásában segítenek. Ennek a kérésnek városunk eleget tesz, így a nagykágyai Pongrácz Alapítvány, a nonprofit BMAA és a román–német Alsterdorf Egyesület idéntől „megszabadul” a helyi adóktól.

Városunkban és Csokalyon is néhány útvonal keresztezi a vasúti síneket. Itt a már meglévő utak megsüllyedtek, megrongálódtak és lassan veszélyessé váltak. Ennek mihamarabbi megoldását elfogadták. A tanácsosok helyt adtak a csokalyi lakosok és tanárok kérésének, iskolájuk újra felveszi Fényes Elek földrajztudós nevét. Az intézmény működtetését természetesen továbbra is a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum látja el. A köztisztviselői 39 posztból eddig húsz van betöltve, újabb kettőre jelentkeztek, így még mindig 17 szabad hely van. A statisztikai hivataltól a polgármesteri hivatal kapott egy használt Daewoo Leganza személygépkocsit, mely a tanács döntése szerint az Ekoland cég szolgálati autójaként fog működni. Végül, de nem utolsó sorban megoldódni látszik a szociális munkások sorsa is. A városi tanács egyhangúlag megszavazta, hogy a munkálatokat ezentúl Csuka József alpolgármester koordinálja majd.

Juhász György