Dumitru Țiplea prefektus október 20-ra hívta össze a szeptember 27-i helyhatósági választások eredményeként létrejövő székelyhídi tanács alakuló ülését. Mint köztudott, a székelyhídi és a környező falvakbeli választók döntése alapján a helyi tanácsba 11 RMDSZ-es, 3 szociáldemokrata (PSD), 2 nemzeti liberális (PNL) és Boros Dávid független jelölt került be.

A járványügyi helyzet miatt az alakuló ülés több szempontból is rendhagyó volt, ugyanis a gyűlést a múzeum épületében tartották, hogy az engedélyezett 20 személy számára legyen lehetőség a megfelelő távolságtartásra. Ugyanakkor prefektus online vett részt az ülésen. A kormánybiztosi hivatalt Adrian Venig, az Intézményi Koordinációs Szolgálat vezetője képviselte, aki felolvasta az alakuló ülést összehívó prefektusi határozatot.

Ezt követően Galamb Gabriella, Székelyhíd város jegyzője felolvasta a mandátumokat érvényesítő határozatot, és felkérte az érvényes mandátummal rendelkező tanácsosokat, hogy írják alá az okiratot. Az aláírás után a város titkára a jelenlévő tanácsosokat ábécésorrendben kihívta a pulpitushoz, amelyen a Biblia és az alkotmány egy-egy példánya állt. A kiszólított tanácsosok egyenként esküt tettek, ki-ki a döntése szerint a Bibliára vagy az alkotmányra.

A tanácsosok eskütétele után a város titkára felolvasta a polgármesteri mandátum érvényesítéséről szóló határozatot, majd felkérte Béres Csabát, városunk immár negyedik alkalommal újraválasztott polgármesterét, hogy tegye le az esküt és aláírásával hitelesítse azt. Ezzel Székelyhíd polgármestere elfoglalta hivatalát, a város tanácsa pedig hivatalba lépett.

(kiemelt képünk archív felvétel)


Írta: Tiponuţ Tibor