Öt székelyhídi helyszínen tájékoztattak és hallgatták meg a problémákat

Lakossági fórumokat szervezett februárban a székelyhídi polgármesteri hivatal. Öt napon át összesen öt helyszínre várták a lakosságot, minden nap 17 órától. Béres Csaba polgármester február 18-án a munkás klubban, 19-én a házhelyi óvodában, 20-án a Malom utcai óvodában, 23-án a Kiskágya utcán, Madarász László házánál, 24-én a felsővárosi óvodában találkozott a környező utcák lakosaival.

A fórumokat a polgármester nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent lakosokat és beszélt az önkormányzat idénre tervezett fejlesztéseiről és a tervezett beruházásokról. Kiemelte, hogy folytatódni fog az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése, új sportpálya épül. Remélhetőleg már áprilisban megnyitja kapuit az új kórház a volt öregek otthona épületében. Idén megvalósul a nagykágyai szakiskola felújítása. Folytatódik a járdakészítési program, és kijavítják az aszfaltozott utcák hibáit. Folyamatban van az utcák telekkönyvezése, melynek végeztével a polgármester reményei szerint idén új utcákat is aszfaltoznak. Az idei tervek között szerepel az elkerülő út befejezése és egy biomassza-erőmű építése, mely munkahelyeket is biztosít az itt lakóknak. A távlati tervek között szerepel egy új iskolaépület építése, 45 tanteremmel, 150 fős étkezdével és egy uszoda építése is. A tervek szerint az erdészeti hivatallal közösen lesz fatelepe is Székelyhídnak, mely az inkubátorház mellett fog működni.

A polgármester felvetette, hogy van-e valós igény egy székelyhídi disznópiac megnyitására. Az ötletet a jelenlévők egy része támogatta, de volt, aki szerint fölösleges. A lakosság felvetései hasonlóak voltak mind az öt helyszínen. Szinte minden helyszínen felmerült a járdaprogram folytatása, az utcák aszfaltozásának kérdése, néhány út újrakövezése, a szennyvíz- és ivóvízhálózat bővítése, a termálfűtés problémái, néhány helyen a vízórák hiánya, új munkahelyek teremtése, és a kóbor kutyák problémája.

A munkás klubban sajnos elég kis számban jelentek meg a központban és környékén lakók. Házhelyen már nagyobb volt az érdeklődés. Itt helyi ötletként felmerült egy klub kialakításának lehetősége, amit elsősorban az idősebbek, de akár a fiatalok is szívesen használnának.

A Malom utcai óvodában volt a legnagyobb az érdeklődés. Itt több mint 40 érdeklődő gyűlt össze, ezért itt volt a legtöbb kérdés is. Az általános problémákon kívül itt felmerült a túl magas földadók problémája, a házak előtti árkok rendszeres kitakarítása, az elvégzett munkák minőségének ellenőrzése, újabb térfigyelő kamerák kihelyezése, terménylopások, a közvilágítás égőinek pótlása, a patakmeder újra kitakarítása, egy kellemes élettér kialakítása, a kommunikációs problémák kiküszöbölése.

Kiskágyán is érdekes és hasznos felvetéseket halottunk. Például, hogy jó lenne egy buszjáratot beindítani Magyarországra, az elkerülő út elkészülte után az adózási kategóriák megváltoztatása, illetve forgalomkorlátozás bevezetése. Itt is fölvetették a túl magas földadó problémáját és a munkahelyek teremtésének lehetőségét.

Az utolsó városi fórumot a Felsővárosban tartotta a polgármester. Ezt sajnos megzavarta egy súlyos incidens. Nicolae Duţa lakos fölszólalása alkalmával bejelentette, hogy egy ajándékot hozott a polgármesternek, majd egy szatyorból elővett egy éjjeli edényt, amiből üdítőitallal leöntötte a polgármestert. Mivel Béres Csaba hivatalos minőségben volt jelen a fórumon, úgy az elkövető ezzel a tettével magát a polgármesteri funkciót, a hivatalt inzultálta.

Minden fórumon felmerült, hogy problémák vannak a roma lakossággal, a Szíkon elsősorban a lopások, az állomás környékén a szemetelés és városszerte probléma, hogy a kukákat még a kukásautó megérkezése előtt átkutatják, a szemetet kiborogatják és szétszórják. Az ügy megoldása érdekében a polgármester már intézkedett, hogy a roma lakosok is civilizáltan közlekedjenek és viselkedjenek a településen.

Valamennyi lakossági fórumon Béres Csaba polgármester feljegyezte az elhangzott kérdéseket, majd részletesen válaszolt rájuk. A könnyen orvosolható problémák ügyben a következő munkanapokon megtette a megfelelő lépéseket a megoldás érdekében. Az összetettebb problémák esetén pedig elindította az ügyintézés menetét.

Az öt lakossági fórumon összesen 95 személy vett részt.

Tiponucz Tibor