Megtartotta soros tanácsülését a városi tanács május 28-án. Kis késéssel ugyan, de minden tanácsos megérkezett, így akadálymentesen tárgyalhatták a felvázolt napirendi pontokat.

Bocor Andrea főkönyvelő szinte már szokás szerint beszámolt az esedékes költségvetés-módosításról, ami alapján tízezer lejt szánnak két új fűkasza vásárlására, 135 ezer lejért vehet a tanács egy szippantóautót, kilencvenezer lejt fordítanak a helyi pályázatokra, valamint ötvenezer lejt uborkatermesztésre. Főleg az utolsó költségen vitatkoztak tanácsosaink és a helyi pályázatokon sem értett mindenki egyet, de két tartózkodás és három ellenszavazat mellett így is megszavazták a módosítást.

Az önkormányzat cégének, a General Edilitar Construct Kft.-nek 2014-re vonatkozó elszámolása következett, melyet Balogh Tibor, a cég adminisztrátora mutatott be. Részletes kiadási és beviteli oldalak, az alkalmazottak száma és fizetése is szerepelt az akták között. Alaposan felkészülve, minden kérdést megválaszolva érkezett a vezető, jogosan fogadták el a tanácsosok négy tartózkodás mellett a tavalyi év beszámolóját.

A gyűlés legkényesebb pontja a Nagyléta utcán megépülő szemétátrakó-állomás általános rendezési tervének (PUG) megszavazása volt. Városunkban nagy port kavart ennek a telepnek a megépítése, a környéken élők nagyon félnek az esetleges szagoktól. Mint már többször is elhangzott, most is elmondta Béres Csaba polgármester, hogy sokan nem is tudják, hogy pontosan mi ellen is tiltakoznak. Hangsúlyozza, hogy erre az állomásra ne szeméttelepként gondoljanak, itt csak préselésre és azonnali továbbszállításra érkezik a hulladék. Miskolcon ugyanilyen telep épült tömbházak mellett már tíz éve és szinte észre sem lehet venni. Nálunk az állomás köré egy három méter magas kerítés épül, a környezetvédelmi előírásoknak maximálisan megfelel, sőt a telep területén zöldövezetet is kialakítanak. A városvezető figyelmeztetett: ha nem épül meg az átrakóállomás, akkor Bihar megye elbukik egy 56 millió eurós beruházást, és Székelyhídon a szemétszállítási díj akár 30%-kal is emelkedhet. Ennek tudatában döntöttek a tanácsosok, három ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadták el a napirendi pontot.

Az önkormányzat belső szabályzatának megszavazása pillanatok alatt megtörtént, valamint abban is egyetértettek a tanácsosok, hogy az érköbölkúti egykori román iskolát mint állami intézményt mihamarabb köztulajdonba kell venni egy esetleges bérbeadáshoz vagy a későbbiekben eladáshoz. A gyűlés végén Karancsi Béla, Érolaszi képviselője valamint a Nagykágyai 1. Számú Tehnológiai Líceum igazgatója elhívta a városvezetőket iskolája építkezési területére, bemutatva az ott uralkodó állapotokat. Ennek a látogatásnak nagy fontossága lehet a közeljövőben akár a középiskola egész jövőjére nézve. Az iskolával és annak felújításával a következő lapszámunkban részletesen foglalkozunk majd.

Juhász György