A többnapos karácsonyi vásár egyik legfelemelőbb momentuma Székelyhíd tehetséges és méltán híres sportolóinak díjazása volt. A december 20-án, délután tartott ünnepélyes ceremónián tizenegy kitüntetett vehette át tiszteletdíját a város múzeumában. Az egybegyűltek meghallgathatták a jutalmazottak életéből néhány fontosabb pillanatot kiemelő rövid laudációkat, és a barátok, a családtagok megtapsolhatták a közösség büszkeségeit.

Az első díjazott Rákóczi Gergő, Európa elismert fogathajtója volt, aki tizenhárom évesen kezdte a pályafutását, három világbajnokságon és három Európa-bajnokságon vett részt eddig, 2014-ben pedig megnyerte a Balkán-bajnokságot, illetve második helyezett lett az Európa-bajnokságon maratonhajtásban.
Sportolóink sorában a Phoenix Sportegyesület karatésai következtek, akiket edzőjük, Guba József szólított fel a díjak átvételére: Balogh Kata Boglárka 2014 októberében a világkupán bronzérmet szerzett (ő keveset jár edzésre, mivel Nagyváradon tanul – ahol szintén jár magánedzésekre –, ezért Székelyhídon csak hétvégenként tud beszállni). A Debrecenben középiskolát végző, ott is edző, de gyakran hazajáró Flóra Fruzsina tavaly áprilisban bronzérmet nyert az Európa-kupán. Ugyanazon a versenyen azonos eredményt ért el Deák Gergő, mint ,,régi motoros”. Végezetül Kokovai Csongornak szólt a gratuláció, aki 2014 márciusban aranyérmet szerzett a román országos bajnokságon, áprilisban ezüstérmet az Európa-kupán, májusban pedig a Románia-kupán egy újabb aranyérmet vihetett haza.
Székelyhíd jócskán bővelkedik focistákban is, akik nagy odaadással rúgják a labdát. Közülük elsőként egy lány díjazásának örülhettek a jelenlevők Gődér Brigitta személyében, aki 2010-től a Marosvásárhelyi ASA női csapatában játszik, akikkel a nemzeti bajnokságban és az országos kupában is második helyezést értek el. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a tavalyi évben Sas Christopher, aki Nagyváradon végzi a sportiskolát, a Nagyvárad FC Bihar csapatában játszott, és tavaly bekerült a román nemzeti válogatott tizenkilenc éven aluliak válogatott csapatának sorába.
A Stihl Timbersports favágói közül Balázsi Dávidot jutalmazták, aki Mátraderes tizenhat éven aluliak számára megrendezett junior versenyén aranyérmet szerzett. A csapat másik kitüntetettje Nagy Csongor volt, aki egyike a világ legjobb öt, huszonöt éven aluli versenyzőjének, és a tavaly Pécskán, Arad megyében megrendezett verseny nyerteseként Románia sportfavágóbajnoka lett. A válogatott edzője, a kétszeres román bajnok és Európa-bajnok Nagy Botond méltatta csapattársait és a csapatot, megemlítvén, hogy a verseny a technikáról és a fejszeválasztásról szól, és kiemelte, hogy külön büszkeség négy székelyhídi versenyzőt tudni a ötfős román nemzeti válogatottban.
Az erőemelés (powerlifting) a sportoknak egy olyan ágazata, amely Székelyhídon még nem annyira ismert, de a tavalyi díjazott neve már többször felmerült havilapunk különböző sportbeszámolóiban. Szabó István-Zsolt székelyhídi testépítő remek eredményeket tudhat a magáénak, hiszen 2014 márciusában a Belényesen megrendezett Cupa Power Beiuş nemzetközi versenyen megszerezte a 93 kg-os kategóriában az első helyezést mindhárom fogásnemben (felhúzásban 265 kg, guggolásban 247,5 kg és fekvenyomásban 180 kg).
Sportolóink utolsó díjazottja Wilhelm Ákos volt, aki hagyományőrző íjászként 90 méteres távon szerzett aranyérmet.
*
A vásár hétvégi programjai közül minden kétséget kizáróan az ötvenedik házassági évfordulójukat ünneplő párok jutalmazása volt a legmeghatóbb esemény. Az tizenöt pár december 21-én délután hallgathatta meg Székelyhíd elöljáróinak hozzájuk intézett jókívánságait. A gratulációt tolmácsoló Szabó Csongor polgármesteri tanácsos egy Paulo Coelho-idézettel fordult az 1963–1964-ben egybekelt ünnepeltekhez: ,,Mindig van a világon egy ember, aki a párjára vár…” (Az alkimista, 1988). Végezetül egy József Attila tollából származó négysoros vers hangzott el, a jó egészség és a szeretet megőrzése reményében: ,,Az én szívem sokat csatangolt, / de most már okul és tanul. /Aki halandó, csak halandót /szerethet halhatatlanul.”


Írta: Szamos Mariann