Az utóbbi két évtizedben nem tisztították meg a Hegyközszentmiklós fölötti tározó vízlevezetőjét

 

Kitakarította a Nyúlasi árkot a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a székelyhídi önkormányzat az érolaszi és hegyközszentmiklósi lakosság közreműködésével a nyár folyamán. A Védi tóból ereszkedő, mindkét falut érintő, a Szentmiklós fölötti tározó vizét leengedő folyóárok megtisztításának kérdése az Érolasziban és Hegyközszentmiklóson korábban tartott lakossági fórumok alkalmával a leggyakrabban felvetett probléma volt.

 

 

 

A szentmiklósiak elmondása szerint a fent említett patakot már több mint húsz éve nem takarították, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a közepén fűzfák, nyárfák nőttek. Ennek eredményeként tavasszal hóolvadás után, vagy egy-egy nagyobb esőzés alkalmával a patak kiöntött és elárasztotta a körülötte lévő földterületeket.

 

A jelzett gondokról a lakossági fórumokon értesülő Béres Csaba polgármester kezdeményezte a Nyúlasi árok takarítását a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál. Az akció eredményeként majdnem a szentjobbi határtól a gátig, valamint a Völgysoron sikerült az árkot kiásni. Érolasziban a legtöbb panasz a Sídoldal környékére vonatkozott, itt is hasonlóképpen rendbetették az árkot a faluhatártól kezdve egy néhány száz méteres szakaszon, így öszszesen körülbelül 2,5–3 kilométernyi szakaszt sikerült teljesen problémamentesíteni. Az akcióban a falvak lakosai is aktívan részt vettek, megtisztították az árok szélét, kivágták a fákat, így a vízügyi igazgatóság által kiküldött gép feladata már csak a tényleges ároktakarítás maradt.

 

 

A fenti eset jól szemlélteti a lakossági fórumok fontosságát (elmúlt években számos alkalommal szerveztek ilyen jellegű találkozókat mind Székelyhídon, mind pedig a hozzá tartozó falvakban). Ezek a fórumok elősegítik a város vezetősége és a településen élők közötti jobb kommunikációt, keretükben olyan problémákat is szóvá lehet tenni, melyek sokszor nem is jutnak el az illetékesekig, a gondok minél hamarabb történő megoldása érdekében.

 

 

Pap Enikő