A segélyszállítmány nem érkezett meg teljes egészében, de amit lehetett, azt már kiosztották

Keddenként és péntekenként osztják szét az Európai Unió tartós élelmiszersegélyeit (Ajutor PAD) a rászorulók között. Az élelmiszercsomagok egy része szeptember második hetében érkezett meg Székelyhídra.

De kik is jogosultak a segélycsomagra?

A segélycsomagra bárki igényt tarthat, aki munkanélküli vagy szociális segélyben részesül, akinek a nyugdíja nem haladja meg a 400 lejt (a nyugdíj típusától függetlenül), aki I. vagy II. fokozatú rokkant vagy kiskorú félárva. Fontos tudni, hogy az igénylők iratcsomóit ugyan a székelyhídi önkormányzat munkatársai gyűjtik be, de a jogosultak végleges listáját már a megyei tanács állítja össze minden évben. Aki szociális segélyt kap, automatikusan felkerül erre a listára, mert az élelmiszercsomag is egyfajta szociális segély. Aki fel szeretne kerülni a listára, a városháza szociális ügyekkel foglalkozó irodájában jelentkezhet irataival. Minden esetben szükség van a személyazonossági igazolvány vagy a keresztlevél másolatára, ezen kívül pedig kell egy másolat arról az okiratról, amely igazolja, hogy a fentebb felsorolt kategóriák valamelyikébe tartozik az igénylő személy. Aki munkanélküli státusban van, a kiskönyvével (carnetul de evidenţă) jelentkezhet, nyugdíjasként a legutóbbi nyugdíjszelvény és a nyugdíjazási határozat (decizie de pensie) másolatára van szükség, rokkantak esetében a rokkantsági tanúsítvány (certificat de handicap) másolatára, félárvák pedig az elhunyt szülő halotti bizonyítványának (certificat de deces) másolatával jelentkezzenek.

A segélycsomag évi egyszeri juttatás, amelynek összetétele minden évben változik egy kicsit. Az idei évben ezt a következő termékek alkotják: liszt, máléliszt, száraztészta, olaj, paradicsom- és húskonzerv, zakuszka, méz és cukor. A tartós élelmiszereket az igazolvány vagy kiskorúak esetében a keresztlevél felmutatásával lehet kivenni, csakis személyesen.

Tudomásunk szerint még mindig vannak élelmiszerek, amikből nem érkezett meg a teljes mennyiség, de a szociális osztály munkatársai minden érintettet türelemre kérnek, senki nem fog segély nélkül maradni.

Bíró Orsolya