Elektromos és elektronikai hulladékgyűjtést szerveztek május 19-én Székelyhídon és a hozzá tartozó falvakban: Csokalyon, Érköbölkúton, Érolasziban, Hegyközszentmiklóson és Nagykágyán. Nem első alakalommal került sor ilyen hulladékgyűjtésre, sőt akár azt is mondhatnánk, hogy az akció lassan megszokottá válik településünkön, hiszen a tavalyi év folyamán kétszer is megszervezték a tavaszra, illetve őszre időzített hulladékgyűjtést.

 

 

 

Mivel egyre többen csatlakoznak a Romániai Egyesület az Újrahasznosításért (RoRec) és a székelyhídi önkormányzat által közösen szervezett megmozduláshoz, ezért idén már eggyel több gyűjtőpontot jelöltek ki, mint tavaly. Így a falvakon egy-egy, míg Székelyhídon összesen öt helyen lehetett leadni a régi, meghibásodott elektromos készülékeket. De nem csak a lakosok részéről volt tapasztalható a nagy érdekelődés, hanem a gyűjtőpontokhoz kihelyezett önkéntes fiatalok részéről is. Olyan sokan jelentkeztek a feladatra, hogy a gyűjtőpontonkénti szükséges két fő helyett néhol hárman is voltak.

 

 

A hangosbemondóval, plakátokkal és szórólapokkal hírdetett akció sokakat megmozgatott, így ez alkalommal összesen négy tonna e-hulladékot gyűjtöttek össze. Arra is lehetőségük volt a lakosoknak, hogy a nagyobb tömegű e-hulladékot otthonról, ingyen elszállíttassák. A hulladékgyűjtésben való részvételt ismét tombolanyereményekkel jutalmazták: öt porszívót, tíz kézi robotgépet és öt fúrógépet sorsoltak ki Székelyhíd és a falvak résztvevői között. A szervezőktől megtudtuk, hogy magas részvétel és a lakosok, valamint a város vezetőségének pozitív hozzáállása miatt őszre ismét terveznek egy hasonló akciót, sőt felmerült egy állandó gyűjtőpont kialakításának a lehetősége is.

 

 

 

Pap Enikő