Valóban családias hangulatban telt a most hétvégén második alkalommal megrendezett Családi Nap Érolasziban! A remek hangulatról gondoskodtak a szervezők és a település testvértelepülései egyaránt, akik szívesen látogattak el újra az érmelléki faluba. A falunapokból családi nappá avanzsált nyárvégi szabadnap ez alkalommal is a szórakozásról, a kikapcsolódásról, de mindenekelőtt a családi és baráti kapcsolatok ápolásáról szólt. Nem túlzás kijelenteni, hogy a jelenlévők számára a két  kapcsolattípus összefonódik, ha Érolaszi két testvértelepülésének meleg fogadtatását és az ezt viszonzó hálás előzékenységet tapasztalja az ember.

Mindkét település, a Mézfesztivál faluja, Inám (Dolinka,Szlovákia) és a Nógrád-megyei Cserháthaláp (Magyarország) 2012-ben vált Érolaszi testvérévé. A küldöttség tagjai az elmúlt két év alatt megejtett látogatásoknak köszönhetően barátként jöttek ,,haza” Érolasziba egy teljes hétvégét magába foglaló látogatásra.

A késő péntek délutáni, kora esti érkezést mozgalmas szombati nap követte, mivel a delegáció férfitagjai futballtudományukat gyakorolhatták a helyi focipályán. A nősök vs. nőtlenek –összeállításában abszolút újító – focimeccs eredményeként a ,,szerencse” most a nőtlenek csapatának kedvezett. A nap programjai ezt követően indultak meg egy mazsorettfelvonulással, amely után a vendégek ellátogattak Székelyhídra, ahol Karancsi Béla, Érolaszi tanácsosa vezette őket körbe.

Ebéd előtt a népes társaság felkereste Érolaszi méltán híres gyümölcsösét, aminek gazdája, Kécz Attila sok gyümölcsfinomsággal kedveskedett nekik. A Csomaközi házaspár is vendégül látta fóliaházai között a messziről érkezetteket, és büszkén mutatták meg hogy milyen szépet terem a paprika Érolasziban is.

A szinpadi programok sorát az érolaszi óvodások táncbemutatója indította, amelynek koreográfiáját Dihenes Melinda óvónő tanította be, majd az I-IV.  osztályos tanulók ,,Indul a bakterház” című előadását tekinthette meg a közönség. A gyerekek produkciója Kedves Enikő és Nagy Melánia tanítónők munkáját dícsérte.

Az előadásokat köszöntőbeszédek követték. Elsőként Karancsi Béla, Érolaszi tanácsosa szólalt fel, kiemelvén a testvértelepülési kapcsolatok fontosságát, amelyek lehetővé teszik, hogy még jobban kitáruljon a világ a kis közösségek előtt is, és hogy ily módon Érolaszi is bekerül az európai vérkeringésbe. Mészáros Sándorné Márta, Cserháthaláp polgármesterasszonya a barátságra hívta fel a jeLenlévők figyelmét, amely nagyon sok apró cselekedetben nyilvánul meg és irányul feléjük minden alkalommal, ha ide látogatnak, és ezért nem lehetnek eléggé hálásak. Végezetül Nagy József, Inám polgármestere fűzte tovább néhány gondolattal az elhangzottakat, mintegy összefoglalva az új barátságok kötésének fontosságát, és azt, hogy ezáltal az emberek minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere is tiszteletét tette a délután folyamán egy-egy meleg kézfogás és kedves beszélgetés erejéig, aki mint elöljáró, szorgalmaz és pártfogol minden hasonló jellegű törekvést.

A beszédek után a CSHLadies cserháthalápi énekegyüttes két tagja adott elő néhány jól ismert dallamot, amiket a közönség tagjai is nagy átéléssel énekeltek velük. Ezután az érolaszi fiatalok előadásai következtek: elsőként Komsa Fruzsina , majd Nagy Ákos, Karancsi Mátyás, végül hármójuk közös éneke. A helyi fellépők sorát az Érolaszi Dance tánccsoport zárta. A családi nap a  Bihardiószegről érkezett Hegedűs Szabolcs, Tentea Kitti és Tentea Zsolt könnyűzenei koncertjével és szabadtéri diszkóval ért véget. A kellemes hangulatról hideg italok és finom ételek mellett a nyíltszívű Érolasziak gondoskodtak, akik minden közelről vagy távolról érkező vendéget őszinte barátsággal fogadtak.

A rendezvény a Pro Érolaszi Egyesület, az érolaszi RMDSZ és Székelyhídi önkormányzat szervezésében, támogatásával jött létre.


Írta: Szamos Mariann