Tartós élelmiszerrel megrakott kisbusz gördült ki május 15-én pénteken a szentjobbi református imaterem elől. Hat hegyközi település adományát szállította Debrecenbe, ahonnan a kárpátaljai Csetfalvára továbbítja a szállítmányt a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Magánszemélyek, református gyülekezetek, önkormányzat, szociális intézmény egyaránt szerepel a hat hegyközi települést magába foglaló kezdeményezésben, melynek célja egy kárpátaljai magyar település: Csetfalva lakóinak megsegítése, az Ukrajnát sújtó háborús időszakban. Sipos Béla szalárdi fafaragó ötletéhez társult előbb Szentjobb, majd Hegyközszáldobágy, Hegyközcsatár, Hegyközpályi és Hegyközszentmiklós református eklázsiája, a szentjobbi Caritas, szalárdi magánszemélyek és Hegyközpályi Önkormányzata. Így gyűlt össze több héten át, az a kisbuszt megtöltő tartós élelmiszer-mennyiség, melyet Sipos Béla és Somogyi Lajos hegyközpályi polgármester szállított el május 15-én pénteken, a szóban forgó települések érintésével a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni raktárába, ahonnan a közeljövőben a kárpátaljai Csetfalvára továbbítják majd.

A legserényebbenek a száldobágyi gyülekezeti hívei bizonyultak, április végére összegyűlt adományaikat Szentjobbra szállították a szervezők, majd időközben a többi hegyközi település is elkezdte a saját gyűjtését. Napról napra gyűltek a lisztet, száraztésztát, cukrot, rizset tartalmazó adományok. Az ukrajnai háborús beszámolók és a kárpátaljai magyarok nehéz helyzetéről szóló hírek nyomán több mint száz család döntött úgy, a hat hegyközi településen, hogy segíteni szeretnének nemzettársaikon. Az akció menet közben ökumenikussá szélesedett, katolikus hívek is bekopogtattak a parókiákra adományaikkal, Szentjobbon pedig a helyi Caritas kilenc ládányi konzervvel segítette az akció sikerét.

A szervezők köszönetet mondanak az adománygyűjtésben résztvevő minden jóakaratú embernek, a szállítást lebonyolító Somogyi Lajos polgármesternek, az érintett gyülekezetek lelkipásztorainak, a menetlevelet kiállító Rákosi Jenő esperesnek, és az adományokat a Szeretetszolgálat részéről fogadó Kocsis Attila programigazgatónak. Ha a kárpátaljai helyzet megkívánja, ősz folyamán újabb gyűjtési alkalomra kerülhet sor. Soli Deo gloria – egyedül Istené a dicsőség!

A Szaldobagyon osszegyult adomanyok elszallitasa


Írta: Fábián Tibor