A jó idő megérkezésével a téli hónapokban szüneteltetett munkálatok is újra megkezdődtek

 

A tavasz beköszöntével egyre több lakost lehet látni, amint földjükön, kertjükben vagy az utcán a házuk előtt serénykednek. És nincs ez másképp városunk háza táján sem, ahol a rossz idő miatt pár hónapra leállított munkálatok most újra elkezdődtek, ugyanolyan, vagy talán még nagyobb lendülettel, mint amilyennel az elmúlt évben zajlottak.

2010-ben a helyi önkormányzat aláírt egy közel 20 millió lej értékû beruházást, amelynek értelmében Székelyhíd, illetve Érolaszi ivóvíz- és szennyvízhálózatát kicserélik, vagy bizonyos helyeken újonnan lefektetik, illetve megépül egy szennyvíztisztító állomás is a Tankárok mellett.

 

 

Ezek a munkálatok már a beruházás aláírásának évében, azaz már 2010-ben elkezdődtek, s a jó idő megérkezésével a munkálatok idén újra elindultak a város számos pontján. Tavaly sikerült a város utcáinak 70 százalékát felásni, azonban a lakosság nagy elégedetlenségére a tél beállta miatt egyes helyeken már nem volt idő a gödröket betömni vagy rendesen lekövezni az utcákat. Ezeket az elmaradásokat is pótolják most, hogy az időjárás már lehetővé teszi ezt. Egyébként a projekt befejezési határideje 2013. december 31., tehát addig a város lakosainak még egy kis türelemmel kell lenniük.

Az utcák újrakövezése is elkezdődött. A Szík szinte minden utcáján sikerült ezt megoldani, kivéve néhány olyan utcát, ahol még a fel kell túrni a földet a víz bekötése miatt. Ezután természetesen ezeket az utcákat is lekövezik a többihez hasonlóan. A város polgármestere, Béres Csaba lapunknak elmondta, hogy ekkora méretû kövezés még nem volt a városban, és ez nem a közelgő választások javára írható, hanem annak tudható be, hogy előbb meg kellett várni, amíg a vízhálózatot sikerül lefektetni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanitt kell megemlítenünk a város utcáinak járdázását, amelynek eredményeként összesen körülbelül 10 kilométernyi járdát sikerült megépíteni vagy újraönteni a város különböző utcáin. Ezek között szerepel a Vecser mindkét oldala, Kiskágya teljes jobb oldala és szakaszokban a bal oldala, a Felsőváros, a Kandia, a Házhely harmadik utcája, a Kazinczy Ferenc, illetve Emanuil Gojdu utcák stb. Ezek a munkálatok is tovább folytatódnak idén, s már most is elmondható, hogy az utóbbi néhány év alatt több járda lett öntve a városban, mint az elmúlt tizennyolc évben összesen. Sőt ez a projekt folytatódni fog, hiszen a falvak számára is elkülönítettek egy összeget, melyet járdaépítésre lehet majd fordítani.

A tavasz tehát a munkálatok újrakezdését jelentette, azonban az évszak esőzéseket is jelent. Városunkban többször is volt már igen nagy károkat okozó árvíz a nagy mennyiségben lezúdult eső miatt. A város elöljárója elmondta, hogy mikor majdnem négy évvel ezelőtt jelöltette magát, a városlakók egyik legnagyobb igényének az mutatkozott, hogy az árvízproblémára találjanak valami megoldást. Ő akkor ígéretet tett ennek a gondnak a megoldására, és egy 2010-ben leadott, majd pozitívan elbírált pályázat eredményeként sikerült elkezdeni két gát felépítését, melynek összköltségvetése 568 075,2 euró, s melyekről már többször is olvashattak lapunkban. A Cser völgyi gát már szinte teljesen kész, csak a zsilipeket kell még befejezni, s a Kiskút völgyi gát munkálatai is szépen haladnak.

 

 

A tavalyi év folyamán sikerült még egy százezer lej értékű összeget kilobbizni az RMDSZ-nek köszönhetően és meghosszabbítani a székelyhídi campusprogramot. Így néhány hete megkezdődött az új iskola mögött egy másik, 24 tantermet magába foglaló, új tanintézmény alapjának megépítése. A polgármester elmondta, hogy azért lenne célszerû, ha mindkét iskola és ezáltal sokkal több gyerek egy helyen lenne, mert ez a hőcserélő miatt sokkal költséghatékonyabb működést jelentene. Az új iskola felépítése természetesen régi épületek felszabadulását is jelentené, ami szintén nem elhanyagolható tényező.

 

 

 

Lapunkban korábban beszámoltunk az inkubátorházról és vállalkozásfejlesztési központról is, melynek célja, hogy székhelyet adjon olyan vállalatoknak, melyek városunkban szeretnének jönni, vagy akár helyi vállalatoknak is azért, hogy ezáltal élénkítsék a helyi gazdasági életet. A létesítmény kivitelezését tavaly ősszel kezdték meg, majd a hideg miatt abbahagyták, s most ismét folytatódnak a további munkálatok, hiszen idén az épületet át kell adni.

 

 

Rögtön a tavasz beköszöntével megkezdődött a rég áhított játszóterek felállítása, melynek eredményeként Székelyhídon öt játszótér várja a gyerekeket a Házhelyen, a központban, a református templom melletti óvoda, valamint a Malom utcai óvoda udvarán. Emellett minden Székelyhídhoz tartozó faluban is lesz egy-egy játszótér, tehát az elkövetkező hetekben még ötöt fognak felállítani. A város vezetősége megegyezett az óvoda igazgatónőjével, Elekes Annával, hogy ezeket a játszótereket nemcsak az óvodások használhatják és nem csak óvodaidőben. A délelőtti program után délután is egy bizonyos időintervallumban lehet majd használni őket szülői, vagy más felnőtt felügyelete mellett. Azokban az órákban, amikor nem lehet a játszótereket használni, ezek be lesznek zárva, így az ottani játékok remélhetőleg nem lesznek a vandalizmus áldozatai.

 

A jó idővel tehát nagyon sok munka elkezdődött Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken, ám bőven akad még így is tennivaló. Azonban mivel a tavasz nagy része és a nyár is előttünk áll, reméljük, hogy a kezdeti lelkesedés és tenniakarás a későbbiekben sem fog lankadni.

 

 

Pap Enikő