Nagyberuházás sportlétesítmények, szolgálati lakás, bentlakás, étkezde kivitelezésére

Közel négymillió euró értékű beruházással folytatódik a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum rehabilitációja. A munkálatok már januárban elkezdődnek, hiszen a befejezés határideje idén december.
A kivitelezési szerződést január 8-án írta alá Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere. Városunk vezetője lapunk érdeklődésére azt is vázolta, mit tartalmaz a projekt: „Decemberre teljes felújításon megy át a sportcsarnok, illetve elkészül – az iskola területén belül – egy kosár-, futball- és teniszpálya. Felépül egy teljesen új szolgálati lakás a jelenleg ingázni kényszerülő tanárok számára, és felújítjuk a diák bentlakást is. Mindezeken kívül a műhelyek és kiegészítő épületek is rendbe kerülnek és – ami az egyik legfontosabb – étkezde is épül az iskola területére.”
A felújítás története 2007-ig nyúlik vissza, amikor a román tanügyminisztérium által meghirdetett campusprogram pályázati kiírására a város vezetése két igényt nyújtott be: a székelyhídi, illetve a nagykágyai iskola campusának felújítására. Akkor mindkét benyújtott pályázatot megnyertük, és mindkettő kivitelezési munkálatai el is indultak. Ám 2008-ban a gazdasági válság miatt mindkét felújítási munkálat finanszírozása abbamaradt. A folytatásban sokáig mindenki kételkedett – tudtuk meg a polgármestertől, aki hozzátette: ő mindig is hitt abban, hogy iskoláink felújítása előbb-utóbb bekövetkezik. Igaza is lett, hiszen egy európai uniós határozat értelmében a 2007–2008 között kiírt regionális-operatív programból megmaradt összegeket az oktatási tárcának el kell költenie 2015-ig. Ezért lehetett pályázni olyan iskolák kivitelezésére, amelyek már elindultak, illetve amelyek kivitelezési szerződéssel rendelkeznek. Így nyújtotta be Székelyhíd önkormányzata a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum felújítására a pályázatot, amely több szakaszon sikeresen ment át, és a kivitelezési szerződés aláírása is megtörtént. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a kiírás kizáró oknak tekintette az olyan elindult beruházásokat és kivitelezéseket, amelyeket egy vállalat megnyert, majd a munkálatok jogait átadta egy másiknak. Emiatt esett el a székelyhídi iskola campusának kialakítása, hiszen itt a munkálatokat a Selina építkezési vállalat a Marconst cégnek továbbította.
Jó hír azonban, hogy a fent említetteknek köszönhetően a nagykágyai beruházás megmaradt, és közel négymillió euróra rúg. Ha minden a tervek szerint halad, az év végére elkészül Bihar megye egyik legszebb és legkorszerűbb szakiskolája.
A munkálatok előrehaladásáról igyekszünk majd beszámolni.


Írta: Mészáros Emőke