olvasói levél egy székelyhídi szülőtől

Manapság nagyon sokakat foglalkoztató téma az egészséges táplálkozás és az elhízás. Mindkettő valós probléma, és mégsem figyelünk oda ennek kapcsán azokra, akiket a világon a legjobban szeretünk.

Nagyon dühítő azt látni, hogy már kisiskolások is energiaitallal a kezükben, azt kortyolgatva mennek reggel iskolába. Mielőtt betérnek a kapun, tesznek még egy kitérőt valamelyik gyorsétterembe és megveszik a tízórait. Valószínű, hogy a táskájukban ott lapul még valami édesség és tea vagy víz helyett az üdítő.

Az iskolában ezek a gyerekek túlpörögnek, koncentrációzavarral küszködnek. Ez elsősorban nekik nem jó, de a társaiknak és a tanáraiknak sem könnyű elfogadni és kezelni az esetleges érzelmi viharokat. Hazafelé menet a gyerekek megteszik ugyanezt a kört. Mielőtt hazamennek, vesznek még abból az egészségtelen ennivalóból, üdítőből, vagy mivel már „lemerült az elem” az energiaitalból.

Ők is tudják, hogy ez helytelen, így a bizonyítékok, vagyis a csomagolás eltüntetése végett úton-útfélen eldobálják az alumíniumdobozokat, műanyagpalackokat, zacskókat. Legjobb esetben is, ha valahol még van szemeteskuka, a kuka mellé kerül a szemét.

Mindezt lehet bírni évekig, de mi lesz később? Nem csak a jelenre kell gondolnunk, hanem a jövőre is: ezért figyeljünk oda jobban gyermekeinkre!


Írta: M. M.