A megvalósult projektek és jövőbeli tervek révén élhető, kellemes településsé válik városunk és környéke

Mindannyiunk életében folyamatok vannak. Az a környezet, ahova születünk, nagymértékben befolyásolja szokásainkat, értékrendünket, viselkedésünket és még sorolhatnám, életünk során mi mindenünket. Egy biztos, sem járni, sem olvasni nem egy nap alatt tanulunk meg, hanem mindenki saját képessége szerint egy bizonyos IDŐ alatt sajátította el a tudás bizonyos szegmensét. Az idő viszont, mint ahogyan tudjuk, relatív. Relatív, hiszen ugyanaz a perc képzeletünkben nem úgy telik a munkahelyünkön, mint nyaralás közben, vagy a számunkra kellemetlen ember társaságában nem úgy peregnek a homokszemcsék, mint szüleinkkel, gyerekeinkkel egy társaságban. Valahogy ilyennek látom a közösségfejlesztést is. Folyamatnak. Folyamatnak, amely során mindig az időből és türelemből van a legkevesebb, mindig azt érezzük, hogy ezt a dolgot sokkal hamarabb meg lehetett volna valósítani, de ha a türelmetlen gondolatmenet végén mindent lecsontozunk, akkor rájövünk, hogy az a bürokrácia, amivel ebben az országban szembe kell nézni, csöppet sem könnyíti meg az iskolai, települési, megyei vagy országos vezetők dolgát. Mint ahogy az egyszerű ember dolgát sem. Az elmúlt négy évben, ami a város – és ez alatt a Székelyhídhoz tartozó falvakat is értem – fejlesztését illeti, elmondhatjuk, hogy vannak látványos előrehaladások, vannak hiányosságok, vannak megvalósult projektek, vannak tervek és van olyan fejlesztési stratégia, amely hosszú távon mindenképpen városunkat vonzó, lendületes, élhető, kellemes településsé teszi, minden jelenlegi nehézség ellenére. Én ebben hiszek, ezt tudom, ezt vallom. Hogy miben sikerült lépéseket tennünk az elmúlt négy évben, engedjék meg, hogy az alábbiakban felsoroljam.

Majdnem kész a színház

Nagyon örülök, hogy a színház felújítása végre megvalósul, hiszen már 2007 óta azon dolgozom, hogy az enyészet útjára lépő épület végre újraszülessék és beteljesítse küldetését Székelyhíd kulturális életében. Két megnyert, majd mégis ilyen-olyan okkal elutasított pályázatot követően, az Országos Befektetési Ügynökségnek (CNI) köszönhetően, végre új köntösbe öltöztethetjük a város e kulturális központját. Az épület külseje már új pompájában mutatkozik, ugyanakkor a hűtő- és fűtőrendszerek is helyükre kerültek, a mosdók is funkcionálisak, de még vannak bevégzendő munkálatok: festés, padlóburkolat és belső nyílászárók elhelyezése, a modern igényeknek és a törvényes előírásoknak megfelelő 346 férőhelyes nézőtér, az irodák, páholyok kialakítása stb.

Aztán csak rajtunk múlik, hogy maximálisan megtöltsük élettel, eseményekkel, emberekkel.

Az uszodában a belső munkálatokat végzik

Egy másik nagyon fontos beruházás településünk számára az uszoda. Az uszoda megépítését a Bihar Megyei Tanács valósítja meg az alárendeltségében működő Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség (ADD) révén. Az építkezés megfelelő léptekben halad, ebben az impozáns épületben is jelenleg a belső munkálatokon van a hangsúly: a gépészet, a medencék véglegesítése, csempézés, vakolás stb. Habár már jelenleg több városban folyik hasonló létesítmény kialakítása, Székelyhídon fognak elsőként befejeződni a munkálatok. Ami nem is csoda, hiszen ezt a megyei szintű kezdeményezést elsőként szerény személyem vetette fel. Azt gondolom, ezzel a beruházással településünk óriási lépést tett afelé, hogy az itt és környéken élők komfort-, sportigénye gazdagodjon és nem utolsó sorban ezzel a sportlétesítménnyel javul a közösség tagjainak életminősége, egy újabb szabadidős-, sporttevékenységi kör lehetőségével.

Halad az elkerülőút

A Székelyhíd tehermentesítését megkönnyítő elkerülőút is úgymond „sínen van” végre, hiszen a kivitelezők – a szélsőséges időjárási körülmények ellenére – folyamatosan dolgoznak, tartják a megvalósítási ütemtervet. Az elkerülőút a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) közreműködésével  valósul meg. A városi mobilitási terv szerint településünkön hozzávetőlegesen hatezer autó halad át naponta, ennek a forgalomnak az áthaladó részét kivezetjük a városból, élhetőbbé téve ezáltal a Kiskágya, Kágyi utca, Vecser, Felsővárosnak nevezett városrészeket.

Szépen alakul az ipari park

A munkahelyteremtés felé is fontos lépést tett településünk, hiszen 60%-os teljesítési aránnyal már célegyenesbe lépett annak az ipari parknak a kivitelezése, melyhez Székelyhíd 50 000 négyzetméternyi természetbeni hozzájárulással társult. A fejlesztés a Parcuri Industriale Bihor Rt.-nek köszönhető, melynek fő részvényese a Bihar Megyei Tanács. Már megvalósult a vízellátás 81%-a, a háztartási csatornázás 80%-a, a közúti infrastruktúra 80%-a és a villamosenergia-szolgáltatáshoz való csatlakozás 60%-a. Az ipari park tehát majd öt hektáron várja az új beruházásokat városunkba.

Fontos beruházások a helyi és környékbeli oktatási intézményekben

Ugyancsak a Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség támogatásával számos beruházás valósult meg a helyi oktatási intézményekben: a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola már új tetővel, az érköbölkúti óvoda pedig új fűtésberendezéssel büszkélkedhet. A fejlesztésnek köszönhetően a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceumban a diákok korszerű hegesztőgépeken tanulhatnak szakmát, emellett az intézményt fűnyíró kistraktorral, kamerás megfigyelő rendszerrel és a szakács- és pincérképzőlabor felszereléséhez szükséges eszközökkel látták el. Továbbá a szakközépiskola campusához tartozó konyha, az idegenforgalmi és élelmiszeripari szakirányon tanuló diákjai számára hasznos laboratórium, illetve az étkezde és bentlakás felszerelését valósították meg.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum számára folyamatban van az úgynevezett legooktatás kiterjesztéséhez szükséges felszerelések és berendezések beszerzése (legókészletek, tabletek, számítógépek, 3D-nyomtatók, bútorelemek stb.).

Korszerű, LED-világítás Székelyhíd utcáin

A környezetünkben végbemenő természeti jelenségek egyre inkább a tudatos, környezetkímélő életmódot szorgalmazzák, emiatt is fontosnak tartjuk Székelyhíd közvilágítási rendszerének korszerűsítését. A LED-világítás bevezetésére irányuló beszerzési eljárás folyamatban van, a pályázat gyakorlatba ültetésének 2022 márciusáig kell befejeződnie. A projekt fő célja, hogy a támogatási szerződés aláírásától számított 29 hónapon belül, a felszerelt új LED-világítótestek száma 1042-re növekedjen a megvalósítás végére, ezáltal pedig láthatóbbá, fényesebbé és energiatakarékossá tesszük településünket. 2017-ben már megtörtént egy  modernizáció a közvilágítás tekintetében, hiszen a Székelyhíd területéhez tartozó nemzeti utakon 98 darab 60 W-os LED-lámpatestet és 179 darab 80 W-os lámpatestet cseréltettünk ki.

Székelyhíd főbb közterületein hamarosan, remélhetőleg még az idei ősz folyamán a helyi közösség tagjai ingyenesen használhatják a vezeték nélküli internetet, köztudottabb nevén a „wifit”. A fejlesztés egy európai uniós pályázaton keresztül valósul meg.

Korszerű zöldterület-karbantartás

Az elmúlt egy évben a közigazgatási egységet sikerült felszerelni számos, a zöld- és közterületek fenntartását elősegítő és hasznosságukat már számos alkalommal bizonyító mezőgazdasági gépekkel és felszerelésekkel: egy-egy fűnyíró kistraktorral, mulcsozó kistraktorral, hidraulikus árokásóval, földgyaluval a mezőgazdasági utak karbantartására, összecsukható utánfutóval, két professzionális lombfúvóval, öt darab motoros fűkaszával, egy motoros kapálógéppel és tartozékaival, illetve egy motoros sövénynyíróval. A fejlesztést a Nemzeti Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében ültettük gyakorlatba, a Vidéki Beruházások Finanszírozását Elősegítő Ügynökség (AFIR) révén.

Kilátásokkal teli közeljövő, folyamatban lévő projektek

Befejeződött a beszerzési eljárása annak a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló pályázatnak, amely közösségi multifunkcionális központ kialakítására irányul. A centrum integrált szolgáltatások nyújtását teszi majd lehetővé gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek számára, például munkaerőpiaci tanácsadásnak, szabadidős tevékenységeknek és multifunkcionális játszószobának ad majd helyet.

A 18 lakásból álló, úgynevezett ANL-tömbház is megépül az Eroilor utcán (a régi focipálya területén), az Országos Lakásügynökség (ANL) jóvoltából. Az építkezési területet idén július 15-én vették át, a kivitelezőnek 16 hónap áll rendelkezésre a létesítmény megépítésére.

A jövőre nézve is bizakodó vagyok: jelenleg a Regionális Operatív Program (POR) keretében szerződéskötés előtt áll egy olyan 8 535 400,93 lejes összértékű pályázatunk, mely több fejlesztési törekvésnek tesz eleget. Egyrészt a központi kisiskola (volt járásbíróság) épületének rehabilitációjára összpontosít ez által megmentve, felújítva, egy a város központjához tartozó patinás létesítményt. Ugyanakkor magába foglalja a csokalyi multifunkcionális központ kialakítását, illetve aszfaltozást és járda kialakítást Székelyhíd, Csokaly, Érköbölkút és Érolaszi egyes részein.

Ugyancsak szerződéskötés előtti szakaszba sorolható a közigazgatási egység egy olyan projektje, mely Székelyhíd közösségének integrált szolgáltatást nyújt, gyerekek felzárkóztatása (after school), rászorult személyek munkapiaci elhelyezkedésének segítése, közmosoda, pszichológiai tanácsadás és nem utolsó sorban helyi gazdaságélénkítő lehetőség, ami tizenkét kezdő vállalkozó anyagi támogatását jelenti majd. Mindezt a Humántőke Operatív Program (POCU) teszi majd lehetővé.

Az eddig felsorolt városiasodási irányvonalat az a tény is erősíti, hogy a Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség támogatásával, közel Székelyhíd központjához, buszpályaudvart alakítunk ki.

Utak aszfaltozása és járdaöntés Székelyhídon és a falvakban

Az elmúlt években Székelyhídon és a hozzátartozó falvakban, a Bihar Megyei Tanács támogatásával és a polgármesteri hivatal saját hozzájárulásával, összesen 2,93 kilométernyi útszakaszra került új burkolat: a 13. számú községi úton 2421,5 méter hosszan (Csokaly), a 12. számú községi út mentén pedig 510 méternyi szakaszon (Érköbölkút).

Most zajlik a Fejlesztési Minisztérium – Helyi Fejlesztéseket Célzó Országos Program és a városháza közös projektjeként a DC 7 út modernizálása Érselénd és Székelyhíd között 2596 méteren.

2020 márciusáig a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége révén sikerült mezőgazdasági utakat megvalósítani. Székelyhídon 5106 métert és 3805 métert Csokaly felé, a Becsali mellett lévő postaúton.

Székelyhídon 1,2 kilométernyi karbantartó aszfaltszőnyeget sikerült önteni a 767A megyei út mentén Hegyközszentmiklós felé.

Jelenleg folyik a beszerzési eljárás egy olyan 16,5 millió lej összértékű pályázat esetében, mely Székelyhíd, Csokaly, Érköbölkút és Érolaszi bizonyos utcáinak modernizálását, aszfaltozását teszi lehetővé a Fejlesztési Minisztérium, Helyi Fejlesztéseket célzó Országos Program keretében.

2017-ben járdát öntöttünk a székelyhídi Május 1. és Irinyi János utcákon, 875,85 méter hosszan. Idén a Dunării, az Irinyi János és a Március 8. utcákon sikerült járdát javítani 410 méteren.

Változatos kulturális és sportélet városunkban és a környező falvakban

Első beiktatásom óta a városvezetés nagy hangsúlyt fektet a helyi kulturális, sport- és közösségi élet színesítésére is. A helyi közigazgatási egység folyamatosan támogatta a megyei bajnokságban versengő Törekvés focicsapatot, mely jövőre ünnepli megalakulásának centenáriumát, és amely felnőttalakulatának fenntartása
mellett az utánpótlás-nevelésre is nagy hangsúlyt fektet. Ugyanakkor a közigazgatási egység teret, és lehetőség szerint egyéb segítséget is biztosít más helyi csoportok számára is (íjászok, karatésok, tánccsoportok, vívók, sakkozók stb.). Az uszoda kivitelezését követően a vízi sportok is előtérbe fognak kerülni.

A hosszú távú célunk a település felhelyezése a bortermelés és a borászat nemzetközi térképére, ezért támogatjuk a helyi borászati egyesület azon ötletét és törekvését, hogy a volt kórház épületében regionális borászközpontot és borlaboratóriumot alakítson ki.

Az elmúlt években számos, visszatérő kulturális eseménynek adott helyet nemcsak Székelyhíd, hanem a hozzátartozó falvak is, hiszen rendeztünk városnapokat, családi napokat, böllérfesztivált, a már hagyományossá vált karácsonyi vásárokat, magyar kultúra napi bálokat, borversenyeket stb.

Mindemellett az elmúlt két nyáron, a szünidő alatt, az iskolások számára számos hasznos szabadidős program valósult meg, a polgármesteri hivatal és a helyi civil szervezetek közös együttműködésében (román és német nyelvi tábor, biciklis- és focitábor, néptánctábor stb.).

A szélsőséges időjárási viszonyokra való tekintettel, az elkövetkezendő időben a helyi önkéntes tűzoltó- és katasztrófavédő alakulat megalapítása is prioritást élvez, a bel- és árvízvédelmi infrastruktúra fejlesztése, korszerűsítése révén (szivattyúk, pompák, csövek vásárlása, lassító gátak a lehetőségekhez mérten való kibővítése, vízelvezető árkok kimélyítése, karbantartása), továbbá székelyhídi önkéntesek tűzoltó kiképzésen vesznek részt Bihardiószegen.

Fejlesztések a falvakban

Érköbölkúton az elmúlt években nagymértékű fejlesztések mentek végbe a helyi kultúrotthon épületén. Például 2016-ban tűzhellyel szereltük fel a lagziknak is helyet adó épületet, illetve sikerült kerítéssel ellátni azt. Ugyanakkor fűtésberendezésekkel, vízmelegítő kazánnal, csillárokkal, melegítővel, függönyökkel, rolókkal, székekkel rendeztük be a kultúrházat. 2018-ban és 2019-ben pedig légkondicionáló berendezéssel láttuk el a létesítményt. Ugyanitt 2017-ben megjavítottuk a református egyházközség parókiája körüli kerítést és folyamatban van a templom felújítására vonatkozó műszaki tervek kivitelezése is. Idén járdaöntés is várható.

Hegyközszentmiklóson is sikerült felszerelni a kultúrotthont légkondicionáló berendezéssel. Ugyanakkor 2017-ben 63 négyzetméteren cseréltettünk padlózatot, 95 négyzetméteren lambériát, 63 négyzetméteren csempét. Emellett 3 négyzetméternyi PVC-ajtót is pótoltunk. 2019-ben pedig két rétegesen festettük ki az épületet. Ezen a településen sikerült járdát javítani, önteni, mégpedig több mint 1 km hosszan. Idén fejlesztjük a közvilágítási hálózatot.

Csokalyon az elmúlt években sikerült felújítani a református egyházközséghez tartozó emeletes iskolaépületet, 2017-ben a tetőt cseréltették ki, 2018-ban és 2019-ben pedig a vakolási munkálatokat kiviteleztették. Itt 2019-ben 417,80 méteren öntöttük le a járdát. Idén kerítést építünk a focipálya mellett, illetve megvásárlunk egy telket a csokalyi közösségnek további fejlesztések céljából.

Nagykágyán 2016-ban kezdődött el a kultúrház rehabilitációja, az elmúlt években főként az épület belső részén végeztek felújítási munkálatokat. Ugyanakkor a városvezetés támogatásával, a református egyházközség ravatalozóteraszt építtetett a felső temetőben és kicseréltette a fűtésrendszeri vezetékeket a parókia épületében. Idén ároktakarításra fordítjuk anyagi lehetőségeinket, hiszen a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék igen sokszor megkeserítette a település lakóinak az életét.

Érolasziban 2017-ben sikerült megvásárolni a kultúrház épületét a református egyházközség számára, 2018-ban pedig a református templom belsejét újíttatták fel. Majd 2019-ben kicseréltük az épület tetőszerkezetét. Idén szintén az egyház fejlesztéseit támogattuk.

Az elmúlt években támogatásban részesítettük a székelyhídi református és ortodox, illetve a csokalyi görög katolikus közösségeket is.

Ahogy a felvezetőben megfogalmaztam, nem egyszerű a közösségfejlesztés ebben az országban. Munkánkkal hozzájárultunk egy jobb, élhetőbb közösség kialakításához, de még bőven van tenni, rendezni, szépíteni való Székelyhídon és a hozzátartozó településeken. Prioritás az önkormányzat épületeinek külső, belső felújítása, modernizálása, lakosságközelibb ügyintézés megvalósítása, új lakópark kialakítása és a város turisztikai fejlesztése. Ehhez kérjük az önök bizalmát, támogatását.


Írta: Béres Csaba polgármester