Gyűlést tartottak 2011. szeptrember 22-én csütörtökön Székelyhídon, melynek témája a várost elkerülő út, valamint az ennek nyomvonalán fekvő területek kisajátítása volt.

 

A gyűlésre várták mindazokat a földtulajdonosokat, akiket érint az illető területek kisajátítása. meghívottként jelen voltak a kisajátítást végző ügyvédi iroda munkatársai is, akik tájékoztatójának eredményeként talán sikerül felgyorsítani a kisajátítási munkálatokat, mely maga után vonja az elkerülő út mihamarabbi kivitelezését.

 

Bokor Zoltán a székelyhídi önkormányzat földmérő mérnöke elmondta, hogy az elterelő út Székelyhíd Nagyvárad felőli végétől fog kezdődni és a régi barackoson keresztül a Major-tanyáig fut majd, onnan a régi gyümölcsösön és szőlősön át folytatódik és a Székelyhíd – Hegyközszentmiklósi úton a baptista egyház új temploma mellett húzódik el. Utána folytatódik a társulásnak egy viszonylag nagy területén, majd a felsővárosi temető felett keresztezi a Székelyhídat Margittával összekötő utat. Innen lemegy a Székelyhíd-Margitta vasútvonal kanyaráig, melyet keresztezni fog, s ennek a másik oldalán végig vezet majd a Kiskereki felé menő dombon, ahol a falu bejáratánál jön ki, és egy körforgalommal csatlakozik a már meglévő úthoz.

 

 

A kisajátítási ár jóval a piaci ár alatt van, mondta el Béres Csaba a város polgármestere, ezért is nem volt meglepő annak a körülbelül húsz megjelent lakosnak a felháborodása, akik érintettek az ügyben. Mint mondta, a Bukarest körüli, valamint Erdélyen kívüli területek felvásárlási árához képest az itt elhangzott összegek nevetségesen alacsonyak. Megtudtuk azt is, hogy bár a gazdáknak jogukban áll beperelni az államot, de nemzeti érdekekre hivatkozva a kisajátítás a pereléstől függetlenül lezajlik majd.

 

 

Az ügyben összesen körülbelül kétszáz kiskereki és székelyhídi földtulajdonos érintett, akik felháborodva fogadták a területeikért ajánlott nevetséges összeget és azt, hogy mennyire tehetetlenek a helyzetet illetően. A közeljövőben lesz még egy gyűlés, ahol már a konkrét összegek és azok kifizetése lesz a téma, ennek kimeneteléről szintén tudósítunk majd.

 

 

Pap Enikő