Az elmúlt év során számos fejlesztés, helyreállítási munkálat helyszínévé vált Székelyhíd

Tavaszra kész a színház

A színház felújítása pár hónapja kezdődött el, a nagyváradi Simbac cég munkatársai a napokban bontották el azt az állványt, mely segítségével elkészült az épület új főhomlokzata. Körülbelül harminc munkás dolgozik nap mint nap azon, hogy Székelyhíd e kulturális központja régi fényében, de újabb, impozánsabb formájában pompázhasson. Már 2007 óta voltak törekvések arra vonatkozóan, hogy ez az épület megújulhasson. Városunk két pályázata részesült pozitív elbírálásban, de végül nem valósultak meg, mivel a különböző választások meghiúsították terveinket. 2015-ben az Országos Befektetési Ügynökség újra lehetőséget adott Székelyhídnak, ezúttal pedig el is kezdődtek a felújítást övező eljárások. „2017 májusában sikerült építkezési engedélyhez jutnunk, majd tavaly decemberben a kivitelezési határozatot is kézbe vehettük, és elkezdődhettek a munkálatok. A modernizált épület 375 férőhelyes lesz, három-, illetve ötszemélyes páholyok fognak hozzájárulni ahhoz, hogy a színház minden modern igénynek eleget tegyen” – nyilatkozta lapunknak Béres Csaba polgármester.

A városvezető az épület jövőbeli rendeltetését is ecsetelte: „Arra fogunk törekedni, hogy a létesítmény ismét városunk kulturális közegévé váljon: az épületben fog üzemelni a városi könyvtár, éves színházi bérleteket fogunk eladásra bocsátani és havonta legalább egy produkciónak fogunk színteret biztosítani, hogy ne csak a felnőtt lakosságot, hanem az iskolásokat is bevonzzuk a színházi, humorszínházi és egyéb előadásokra.

A kicsiknek bábos műsorszámokkal fogunk kedveskedni, de jótékonysági rendezvények is teret fognak itt kapni” – mondta. A színház beláthatóan jövő év áprilisára készül majd el.

Uszoda diákoknak… és mindenkinek

Építkezési munkálatok folynak a Petőfi Sándor Elméleti Líceum szomszédságában is, ahol az uszoda téglafala már részben áll és a kör alakú ablakainak is megvan már a helye. Az építmény, akárcsak a fentebb említett színház, arra fog szolgálni, hogy Székelyhíd városiasabb kinézetet kapjon. A beruházást a Bihar Megyei Tanács teszi lehetővé és az alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség felügyeli. Habár eredetileg január 5-én kellett volna átvenni a kész épületet, a határidő tolódik, de a polgármester bízik abban, hogy május 15-én átvághatják az átadási szalagot. Reményei szerint a település 10-15 km-es vonzáskörzetéből fognak ide járni felnőttek és gyerekek egyaránt. A létesítmény elhelyezése nem véletlen, hiszen az a cél, hogy városunk diákjai megtanulhassanak úszni, akár az iskolai tanmenet keretében is. Így a tanórák alatt a medencék az oktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára lesznek fenntartva. A felnőttek reggel hat és fél nyolc között, valamint délután járhatnak majd úszni.

Tehermentesíti a közlekedést az elkerülő út

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) közreműködésével az elkerülő út befejezésében is újra bizakodhatnak a székelyhídiak. A közbeszerzési eljárást követően szeptember 30-án aláírták a már végbement munkálatok helyreállítását és a fennmaradó műveletek kivitelezését célzó szerződést, melynek értéke 42,8 millió lej (áfa nélkül). A 7623 méteres útszakasz egy év alatt fog elkészülni, és hároméves garancia lesz érvényes rá. „Az elkerülő út napi több mint hatezer autó áthaladásától mentesítené közösségünket, melyből ezerkétszáz, azaz húsz százalék teherszállító jármű” – tette hozzá Béres Csaba.

Aláírták az ipari park kivitelezési szerződését

Ahhoz, hogy településünk kellőképpen fejlődjön, nélkülözhetetlen a befektetők bevonzása is. Ugyanakkor számukra megfelelő körülményeket kell biztosítani, hogy egy beruházó egy adott települést válasszon ki telephelyéül, vállalatának létrehozására és gördülékeny üzemeltetésére. Székelyhíd is lépést tesz afelé, hogy kereskedelmileg vonzó várossá váljon, hiszen 50 000 négyzetméternyi természetbeni hozzájárulással társult ahhoz a Parcuri Industriale Bihor Rt. vállalathoz, melynek fő részvényese a Bihar Megyei Tanács és amelynek köszönhetően november 12-én aláírták az ipari park kivitelezését lehetővé tevő szerződést, melynek összértéke 2,5 millió lej (áfa nélkül). A licitet egy két vállalatból álló társulás nyerte (a nagyváradi Drumuri Orăşeneşti Rt. és a bukaresti Luxten Lighting Company Rt.). Nekik a kivitelezési határozat kézbe vételétől kezdődően egy év alatt kell véghezvinniük az összetett munkálatokat. Az ipari parknak szánt öthektáros területen a megbízott konzorciumnak ki kell alakítania a belső úthálózatokat, a belépési pontokat, a parkolókat, járdákat és buszmegállókat, az alacsony feszültségű villamos berendezéseket, a megvilágítást, a vízellátást és a háztartási és esővíz-elvezető hálózatokat, a tűzoltó készülékeket.

További beruházások

A Vidéki Beruházások Finanszírozását Elősegítő Ügynökség (AFIR) is különböző beruházási projektek megvalósulását teszi lehetővé településünkön. A székelyhídi polgármesteri hivatal kisgépek megvásárlását előirányzó pályázata részesült pozitív elbírálásban. A beszerzett eszközök (fűnyíró kistraktorok, sövényvágók, lombfúvók) hozzájárulnak a zöldövezetek (focipálya, parkok) megfelelő karbantartásához. Ugyanakkor egy másik pályázat keretében a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceum olyan felszereléseket tud beszerezni, melyek révén korszerű műhelyt, konyhát és étkezdét tud kialakítani és üzemeltetni tanulói számára.

A havilap következő lapszámában az aszfaltozások, a szociális központ, bölcsőde és ANL-lakások építése, a kulturális élet, az oktatás és egyéb szempontok is terítékre kerülnek majd.


Írta: Antal Noémi