A természet szeretete, kezdettől fogva

Antal József vagyok, 34 éves, érolaszi születésű erdészmérnök, 2018 decembere óta a Bihar megyei falugazdász-hálózat oszlopos tagja. Jelenleg Székelyhídon élek a feleségemmel, kislányunkkal és nemrég született kisfiunkkal.

Az általános és középiskolát, majd az elméleti líceumot is városunkban végeztem, ahol 2005-ben sikeresen leérettségiztem. Az ezt követő tanulmányaimat a Nagyváradi Állami Egyetem Környezetvédelmi Karán folytattam, ahol 2009-ben erdészmérnöki diplomát, majd 2011-ben a mesteri fokozatot is szereztem. Munkahelyhiány miatt sajnos erdészmérnökként azóta sem sikerült elhelyezkednem, így közel hét éven át különböző őrző-védő cégeknél dolgoztam.

Édesapám is erdész volt, így ebben a környezetben felnőve mindig is érdekelt a természet, sokat segítettem a szüleimnek úgy a mezei munkában, mint az állatok gondozásában, így ma is foglalkozom ezzel. A gyümölcstermesztést, a gyümölcsfák metszését, gondozását, oltását és szemzését már felnőtt koromban sajátítottam el. Másik szenvedélyem a galambászat, gyerekkorom óta pedig hobbiszinten foglalkozom főleg postagalambok tenyésztésével.

Közös munka a mezőgazdaságban és állattenyésztésben

Amikor 2018 decemberében Székelyhíd városvezetése felkért a falugazdász szerep betöltésére, egyből igent mondtam, hiszen fontosnak tartom a vidéki gazdáknak való segítségnyújtást. Jelenleg a következő tizenhét település tartozik falugazdászkörzetemhez: Székelyhíd város és a hozzá tartozó falvak: Csokaly, Érköbölkút, Érolaszi, Hegyközszentmiklós, Nagykágya; Kiskereki, Érkeserű és Asszonyvására; Bihardiószeg és Jankafalva; Szentjobb és Berettyócsohaj; Szalárd, Jákóhodos és Hegyközszentimre; Biharfélegyháza.

Ebben a körzetben Gődér Imre falugazdász munkatársammal közösen dolgozunk. Imre főleg az állattenyésztő gazdákkal foglalkozik, míg én a mezőgazdasággal, gyümölcs- és zöldségtermesztő gazdákkal tartom a kapcsolatot. Jelenleg a körzetemből több, mint négyszáz gazda adatai szerepelnek az adatbázisomban.

A 2020-as év elején nagy lendülettel és lelkesedéssel fogtam munkához. Több gazdatalálkozót szerveztem és borászképzések szervezésében is részt vettem Pálfi Noémi, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének ügyvezető elnöke mellett. Tavaly januárban falugazdász munkatársaimmal együtt ismételten megszerveztük a budapesti Agromash Expóra történő látogatást. Erre a rendezvényre több, mint ötven gazdának biztosítottam belépőjegyet, illetve kollégáimmal együtt szerveztük meg az autóbusszal történő utazást is. A környékbeli gazdákkal együtt különböző előadásokon, termékbemutatókon és gépkiállításon vettünk részt, mint például a talajkímélő mezőgazdasági technológiákén, vagy az Agropartener cég- és termékbemutatón. Az állattenyésztés területén elindítottuk a szarvasmarha-felmérést egy szövetkezet létrehozása érdekében. Ezzel kapcsolatosan is nagyon sok szarvasmarhatartó gazdaságát látogattam meg.

Segítségnyújtás a járvány ideje alatt

Aztán egy éve bekövetkezett az, amire senki sem számított, Európában is felütötte fejét és rohamosan elkezdett terjedni a koronavírus. Ez sajnos, olyan korlátozások meghozatalára kényszerítette a kormányt, amelyek megakadályozták a különböző előadások, rendezvények és utazások további szervezését. A kijárási tilalom alatt már arra sem volt lehetőség, hogy a gazdaságokat személyesen meglátogassam. Annak érdekében, hogy továbbra is a gazdák mellett maradjak ebben a nehéz időszakban, kicsit átszerveztem a tevékenységem, főleg telefonon és internetes kommunikáció útján tartottam a kapcsolatot velük. Informáltam őket az éppen érvényben lévő szabályokról, és a kijárási tilalom alatt használatos nyilatkozatokat sokszorosítottam és terjesztettem, melyek igen gyakran változtak 2020 tavaszán.

Szintén telefonon értesítettem az érintett gazdákat az állam biztosította, úgynevezett Covid-támogatásokról és azok feltételeiről, amelyet a sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske- vagy éppen tojótyúktartók kaphattak. Később ez a támogatás kiterjedt a zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztők számára is. Erről is igyekeztem mindenkit értesíteni a körzetemből. Ezeket a támogatásokat az állam idén január 8-tól kezdődően kezdte átutalni a gazdák bankszámlájára.

Várva-várt fejlesztések és rendezvények

Bízom abban, hogy ez az év sok lehetőséget tartogat számunkra, és hogy el fognak indulni azok a pályázati kiírások, amelyekre a Bihar megyei gazdák már régóta várnak. Ezek a támogatások nagyban hozzájárulnának a mezőgazdaság fejlesztéséhez a térségünkben, és ahhoz, hogy valóban megérje ezzel az ágazattal foglalkozni a kisgazdáknak is. Remélem, hogy hamarosan jó hírrel értesíthetem majd a gazdákat ezzel kapcsolatosan, nem puszta ígéreteket közvetíthetek.

Bízom abban is, hogy a koronavírus-járvány hamarosan alábbhagy és ismételten lehetőségem nyílik arra, hogy különböző beltéri- és kültéri rendezvényeket, tanfolyamokat, előadásokat, utazásokat szervezzek a gazdák számára, különböző mezőgazdaságigép- és jószágkiállításokra. Terveim között szerepel egy bemutató szervezése a gyümölcsfák metszéséről, sajtkészítő tanfolyam, valamint a hagyományos kovászos kenyérsütés bemutatása is.

Egyszerű, lelkiismeretes, közvetlen és becsületes embernek tartom magam, és ezeket az értékeket igyekszem közvetíteni a munkám során a gazdákkal való kapcsolatomban. Forduljanak hozzám bizalommal, ha a segítségükre lehetek!

Tisztelettel,
Antal József falugazdász