2015-ben mentesülhet Székelyhíd a nehézgépjárművek forgalmától

 

Ismertették a tervező, illetve az építtető cég képviselői a városunk közúti forgalmát tehermentesítő elkerülő út terveit.  A március 14-én a székelyhídi polgármesteri hivatal gyûléstermében megtartott találkozón megtudtuk, hogy a március 15-én elkezdődött munkálatok magukba foglalják az utolsó engedélyek megszerzését, valamint a felvonulási terület rendezését. A tervek szerint az út – amelyre a kivitelező kétéves jótállást vállal – 2015. március 15-ére fog elkészülni. Az elkerülő út megépítésével a város mentesül majd a nehézgépjármû-forgalom zajától, valamint az új út mindenki számára gyorsabb és biztonságosabb közlekedést fog nyújtani.

 

 

Az elkerülő út hossza 7,2 km lesz, mely Nagykágya után (a 19. országút 38. km-nél) északra megkerüli Székelyhidat, majd Kiskereki útkereszteződésnél visszacsatlakozik a 19. országút 45. kilométerkövénél.

A Közlekedési Operatív Program 2007–2013 támogatásával kivitelezett beruházás 32 029 842,32 lejbe fog kerülni (áruforgalmi adó nélkül), mely összeget 85%-ban európai uniós forrás, a fennmaradó 15% -ot pedig a román kormány fogja biztosítani.

 

Az utat ismertető találkozón részt vett Ioan Corneliu Pițurcã az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNADNR) részéről, a temesvári és a magyarországi Ventra Projekt Management Kft. & Utiber Közúti Beruházó konzultánscég, a spanyolországi Idecon Sau Zaragoza kivitelezőcég megbízottjai, a Bihar Megyei Tanács képviselője és Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere.

A városi kerülőút építésének fejleményeit figyelemmel kísérjük.

 

B. M.