A Székelyhídi Állatorvosi Hivatal, értesíti a lakosságot, hogy Székelyhídon, Csokalyon és Nagykágyán elkezdték a kutyák chipezését, mára mintegy ötvennél tartanak. Ez egy Európai Uniós döntés, minden gazda minden kutyája számára kötelező, mert általa azonosíthatóvá válnak az állatok tulajdonosai. A beültetés fájdalommentes, a microchip a kutya bal fülének tövébe kerül. Ennek leolvasásakor azonosítják majd a gazda nevét és címét az országos adatbázisból. Hosszú távon így megoldás születhet a kóbor kutyák begyűjtésére, hisz az azonosíthatatlan állatokat elszállítják majd. A kutyák chipezése kötelező, hiánya pénzbüntetést von maga után!

A chip beültetése 25 lejbe kerül a veszettség elleni védőoltással együtt, ha az állat már be volt oltva akkor 20 lej. Ez más településekkel szemben egy nagyon jó és elfogadható ár, ezért is kérik a gazdákat, hogy mihamarabb keressék fel az állatorvosi hivatalt, hisz jövő év tavaszára szeretnének végezni a beazonosítással.

Kérdéssekkel fordulhatnak dr. Béczy Miklós állatorvoshoz, a 0744-602-550-es telefonszámon, vagy Erdei Viktor asszisztenshez a 0766-620-402 mobilszámon.

Juhász György