Onkológiai beteg fiatalokat is fogad 2015-től a Yuppi Tábor!

Újra lehet jelentkezni a Yuppi Táborba, az egyetlen olyan romániai programra, amely az élményterápia/terápiás rekreáció innovatív módszerét alkalmazza. Idéntől a két cukorbetegeknek szánt tábor mellett egy daganatos betegeknek szánt tábort is meghirdet, ahova olyan gyerekek jelentkezését várja, akik nem több mint öt éve fejezték be onkológiai kezelésüket. A táborokban való részvétel ingyenes a gyerekek számára.

A táborokat már ötödik éve azzal a kifejezett céllal szervezik, hogy krónikusan beteg gyerekeknek kihívásokkal, szórakozással teli, mégis biztonságos környezetet nyújtsanak. Ezekben a táborokban nem a betegségé a főszerep, hanem biztonságos környezetet teremtenek ahhoz, hogy táborozóik felfedezzék saját lehetőségeiket, és ne a korlátaikra koncentráljanak, önbizalmuk, önértékelésük növekedjen, könnyebben teremtsenek kapcsolatokat.

A programok csupa kihívást ígérnek: kézműves-foglalkozások, zene, színjátszás, fotó, lovaglás, íjászat, evezés/horgászat, mászás/magaskötélpálya. A fiatalok tízfős kiscsoportokban forgószínpadszerűen látogatnak meg négy különböző programot egy nap alatt. A foglalkozások alatt nincs verseny. Fontos az, hogy minden táborozó a saját ritmusát felvéve tudjon elmélyülni egy-egy játékos-kalandos programban. Esti levezetőként pedig közösen mennek a tábori kaszinóba, mesebeli lényeket mentenek meg, táncolnak vagy éppen nagyokat beszélgetnek.

A tábor első turnusát a 7–13 éves diabétesz betegséggel élő gyerekek számára szervezzük, június 27–július 4. között. A második alkalom július 25–augusztus 1. között zajlik, ide a 13–17 éves diabétesz betegséggel élő fiatalokat várják. Az utolsó tábort 13–17 éves onkológiai beteg fiatalok számára, augusztus 22–29. között szervezzük.

A rendezvénynek helyszíne a Maros megyei Mezősályiban található Andrei Ifjúsági Központ. Fontos, hogy táboraink alatt kétnyelvű – román és magyar – kommunikáció folyik.

A programokon a táborozók létszámával azonos számú, alaposan felkészült önkéntes vesz részt és szervezi a tábor mindennapjait. Az önkénteseket a táborban Manóknak hívják: a HáziManók lesznek legtöbbet a gyerekekkel, ők lelkesítik őket a programokon, segítik a tábori mindennapokban; a MenőManók feladata a programok kitalálása, levezetése, míg a láthatatlan biztonságot a DokiManók – orvosok, egészségügyi asszisztensek és szakorvosok – 24 órás orvosi felügyelete biztosítja. Az egészségügyi önkéntesek csapata a betegségtípus függvényében változik: diabétesz táborainkban diabetológiában, míg onkológiai táborunkban onkológiában jártas szakorvos is a tábor teljes ideje alatt jelen van. A kellő ellátás érdekében egy szintén betegségcsoportnak megfelelő orvosi szoba áll a táborozók rendelkezésére.

A tábori menüt orvos ellenőrzésével dietetikus állítja össze. Az egészségügyi csapat tagjai minden gyereknek a saját diétáját tiszteletben tartva adagolják az ételt. Olyan gyerekeket is fogadnak és ellátnak, akik ételérzékenységben szenvednek (glutén- vagy laktózérzékeny) vagy speciális orvosi előírást követnek.

A két diabéteszes turnusra április 2-ig, az onkológiai turnusra pedig április 23-ig lehet jelentkezni a gyerek kezelőorvosa által kitöltött, és a szervezőkhöz eljuttatott egészségügyi jelentkezési lap által. (Ha az orvosnak erre nincs lehetősége, akkor a szülők is elküldhetik postán a jelentkezési lapot.)

A szakorvosok listája, a jelentkezéshez szükséges információk, szülői visszajelzések és a táborral kapcsolatos további tudnivalók a http://yuppicamp.ro/hu oldalon találhatók.

Barbura Aliz