Idestova három éve már, hogy Csokalyon elkezdődtek egy 64 hektáros agrárkomplexum kialakításának munkálatai. Az akkori elképzelés szerint 50 hektáron szabad termesztés, kilenchektárnyi üvegház, valamint konzervgyár és hűtőházak létesültek volna a település bejáratánál lévő területeken. Egyenlőre egy kilenc hektáron fekvő üvegházkomplexum van kész, melynek beindítását jövő év tavaszára tervezik. Ennek az üvegházkomplexumnak a beindítása közel kétszáz munkahely létesülését jelentené, így a csokalyiak és a környékbeli lakosok egy nagy része megmenekülhetne a mindennapos nagyváradi ingázástól vagy a jelenlegi munkanélküli állapottól.
Csokaly legégetőbb problémája még mindig a vezetékes víz hiánya, bár az ivóvíz- és szennyvízhálózat lefektetése elkezdődött a környezetvédelmi ügynökség (administraţia fondului de mediu) által finanszírozott pályázat segítségével. Sikerült is lefektetni mindkét hálózat rendszereit, ám sajnos megfelelő kút hiányában még nem kerülhet ivóvíz a csokalyi lakosok otthonaiba, s jelen pillanatban az erre irányuló munkálatok is leálltak. Tehát Csokalyon sajnos még nem működik az ivóvízrendszer, így a lakosság kénytelen a falvak kútjaiból, kútjaitól hordani a háztartásokba a vizet.
Az elmúlt hetekben ellenben munkagépek jelentek meg a csokalyi Fényes Elek Általános Iskola udvarán, melyek segítségével a munkások egy óvoda alapjait kezdték kialakítani. Jó hír az is, hogy a településen, noha nem túl hosszú szakaszon, de a főutat az említett iskola épületével összekötő eddig köves út aszfaltréteget kapott.
Hosszas pereskedést követően az egykor szebb napokat látott Papp–Szász-kúria most már végérvényesen az önkormányzat tulajdonába kerülhet. Ha a tulajdonjog teljes tisztázása véget ér, remélhetőleg sikerül majd valamilyen anyagi forrást találni az épület rendbetételére, hogy a faluban méltó körülmények között tarthassák a lakodalmakat, bálokat, összejöveteleket.


Írta: Fekete Katalin