Cseke Attila parlamenti képviselő, szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján a képviselői fogadóóráin, a lakosok által tett panaszokból eredő problémát ismertette. Az Országos Adó – és Pénzügyi Hivatal egyik intézkedése, amely több tízezer embert érint országszerte, közfelháborodást váltott ki. 1990 után, sokan váltak államvállalatok részvényeseivé, az úgynevezett „lakossági privatizáció” során. A jelentéktelen részesedés miatt sokan nem foglalkoztak ezekkel, és sokan már évek óta, akár 15-20 éve külföldön élnek. Az Országos Adó – és Pénzügyi Hivatal ezek után a jövedelmek után, amelyet a jelentéktelen pénzösszegekre való tekintettel az érintettek fel sem vettek, kirótta az egészségügyi járulékot.

Konkrét esetek vannak rá, amelyekben az érintett személyek éves bevétele az értékpapírok részvénye után sokkal kevesebb, mint a kifizetendő 468 lejes járulék. Egyik konkrét panaszos több éve külföldön él, de mivel megtartotta román állampolgárságát, ezért az Adó – és Pénzügyi Hivatal a részvényekből származó 12 lej jövedelmére, amelyet fel sem vett, 468 lej egészségügyi hozzájárulás befizetését kéri. A fizetési felszólítás kibocsájtásától számított harminc napon belül lehet fellebbezni, míg a fizetési határidő hatvan nap.

Cseke Attila elmondta, hogy ezzel kapcsolatban interpellálni fog a pénzügyminiszterhez, az abszurd helyzet azonnali megoldását kérve, annak érdekében, hogy a jövőben ne történjen többé hasonló eset. A képviselő elmondta, hogy az adózási törvényt a Pénzügy Minisztérium és az Adó – és Pénzügyi Hivatal szakemberei dolgozzák ki, így érthetetlen az, hogy egy ilyen problémát nem vesznek észre és nem korrigálnak.

„Azt kérem az Adó-, és Pénzügyi Hivataltól, ahogyan más esetekben is, azonnal függesszék fel ennek a határozatnak a végrehajtását és szüntessék meg bármilyen hasonló határozat kibocsátását. Teljesen abszurd az, hogy egy 12 lejes jövedelemre 468 lej egészségügyi hozzájárulást számoljanak fel.” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.


Írta: Tőtös Norbert