Manapság sokan, sok helyen beszélnek a környezetkímélő, alternatív energiaforrásokról, de nagyon kevés a tényleges megvalósítás. Ezért is kimagasló a székelyhídi projekt, melynek keretében elkészült a biomassza-erőmű. A beruházást a Gazdaság Versenyképességének Fejlesztésére Irányuló Operatív Program keretében, európai uniós pályázatból valósította meg a Bihar Megyei Tanács Székelyhíd várossal és Bihardiószeg községgel közösen, majd létrehozták a közös fejlesztési egyesületet, az Adi Ecolandot.

Május végén projektzáró találkozóra hívták a sajtó képviselőit és az érdeklődőket, ahol a kivitelező cég munkatársai bemutatták a létesítményt, elmagyarázták annak működését. Az eseményen jelen volt Cornel Popa, a megyei tanács elnöke, Stela Sabău, az Adi Ecoland vezérigazgatója és Mátyási Gábor vezérigazgató-helyettes.

A bejárati modern mérlegtől kezdve megtekintették a szerves trágyát és a biomasszatároló-egységeket, a tartályokat, ahol a massza erjesztésével gáz keletkezik, a gázgyűjtő tartályokat, a vezérlőrendszert és az 500 kW-os áramfejlesztő generátort. A létesítmény bejárása után sajtótájékoztatót tartottak.
 
Az üzem működési alapelveit is ismertették

Cornel Popa a létesítmény előnyeit ecsetelve elmondta: 2260,54 tonnával csökkenti az éves szén-dioxid-kibocsátást, megújuló energiaforrást, biomasszát használ, évente 5440 tonna állati trágyát semlegesít, új munkahelyeket teremt, biztos felvásárlópiacot jelent a zöld takarmányt termesztők számára. A visszamaradó híg levet mezőgazdasági területek trágyázására használják majd, a szilárd anyagból pedig jó minőségű virágföld készül, ami csomagolva egy másodlagos bevételi forrást jelent.

A legfontosabb, hogy villanyáramot és nyereséget termel a biomassza-erőmű. A beruházásnak köszönhetően Székelyhíd számára ingyenes lesz a közvilágítás és az önkormányzati intézmények villanyáram-fogyasztása.
Stela Sabău vezérigazgató elmondta, hogy a projekt 2013 júliusában indult. A tervek elkészítése után sikerült kiválasztani a munkálatokat végző céget és beszerezni a berendezéseket. A kivitelezés 2015 márciusában kezdődött és a tervek szerint tavaly decemberében be kellett volna fejeződjön. Mivel változtak a gáz előállítására és felhasználására vonatkozó törvények, ezért a munkálatokat csak mostanra sikerült befejezni, több mindent a módosított jogszabályhoz kellett igazítaniuk. Hozzátette, hogy a román törvénykezés nagyon nehézkes, mintha szándékosan akadályokat akarnának gördíteni a beruházások útjába.
 
biomassza 1

Mátyási Gábor vezérigazgató-helyettes is a folyton változó törvényi előírások okozta nehézségekről beszélt. Több álmatlan éjszakájuk is volt, de a módosított, májusi határidőt sikerült betartani. Már megvolt a próbaüzemeltetés, a berendezés jól vizsgázott. Néhány hét, és a létesítmény teljes kapacitással működésbe állítják.


Írta: Tiponuţ Tibor