Spanyol, portugál önkéntesek dolgoznak a helyi és régiós turizmusért Székelyhídon, később lengyel és francia társuk is csatlakozik

Három külföldi fiatal döntött úgy ez év nyár végén, hogy az őszi-téli hónapokat Székelyhídon, az Ér Hangja Egyesület kötelékeiben szeretné eltölteni, az EU Európai Szolidaritási Testület Programjának köszönhetően, mint a közösségért, a településért tevékenykedő önkéntes. Ezt idén a Turizmus Székelyhídon – a helyi közösség kilátásai elnevezést kapott projekt teszi lehetővé.

A két spanyol fiú, Javier és Pepe, akik augusztusban érkeztek, és portugál leányzó társuk, Mariana, aki szeptember elején csatlakozott a csapathoz, a székelyhídi és érmelléki turizmus népszerűsítéséért igyekeznek tenni, miközben maguk is hétről-hétre fedezik fel, mi is lehet egy turista számára fontos vagy érdekes, mint ahogyan nekik is.

A fiatal önkéntesek összesen négy hónapot töltenek városunkban, ez idő alatt kisvideók és podcastbeszélgetések formájában fedik fel az érdeklődők számára, miért lehet jó vagy épp hasznos kis vidékünkre látogatni. Az eddig készült kisvideókat látva azok, akik ide készülnek látogatóba, találkozhatnak gasztroélményekkel, szabadidő aktív eltöltésére vonatkozó javaslatokkal, a táj szépségébe is betekintést nyerhetnek, de decemberig további részletek derülnek ki Székelyhíd és Érmellék vendéglátó oldaláról, Pepe és Mariana munkájának köszönhetően. Ezek a videók első sorban a közösségi médiában találhatók meg a Touristic Săcueni Facebook-oldalon és Instagram-oldalon, amelyet korábbi önkéntesek hoztak létre, és a jelenlegi önkéntesek látnak el újabb tartalmakkal, de az Ér Hangja YouTube-csatornáján is kattinthatók.

A podcastbeszélgetések sorozata, amely a Spanyol karaván (interneten angolul keresendő: The Spanish Caravan) címet kapta, eddig négy közzétett epizódot tudhat magáénak, Javier lelkes rádiós munkájának hála. Ezek közül az elsőt Javier és Pepe együtt készítették, megosztva első benyomásaikat maguk is, mint turisták a városban és vidékünkön. Emellett az Érmellék látnivalóiról, illetve Székelyhíd turisztikai fejlesztési terveiről hallhatnak az érdeklődők angol nyelvű beszélgetéseket. A podcastek a Rádió Ér YouTube-csatornáján hallgathatók meg bármikor, illetve további podcastmegosztó oldalakon is. A sorozat szintén további epizódokkal bővül még év végéig.

A médiatevékenységeket az önkéntesek az Ér Hangja Egyesület munkatársainak segítségével sajátítják el vagy tökéletesítik folyamatosan, korábbi tapasztalataikra építve. Ezek mellett a feladatok mellett kulturális eseményeket is szerveznek, hiszen másik fő küldetésük saját kultúrájuk megismertetése a helyi közösséggel. Ezekről az eseményekről a nagyközönség az Erhangja International Facebook-oldalon értesülhet, helyük pedig általában a városi múzeum. Szeptember hónap folyamán Javier egy hagyományos spanyol táncot, a sevillanast tanította néhány kíváncsi fiatalnak, amelyet spanyol hagyományos ünnepség keretében be is mutattak október első felében, az úgynevezett feria alkalmával. Októberben a további foglalkoztatás érdekében spanyolórák váltak elérhetővé a helyiek számára csütörtökönként, amelyekre Javier az Ér Hangja Egyesület stúdiójába várja a spanyolt tanulni vágyókat. Megismétlésre kerül ugyanakkor az a spanyol ételeket kínáló esemény is, amely kicsi érdeklődésnek örvendett ugyan, hangulatában teljesen családias volt, Pepe egyik fő szenvedélye ugyanis a főzés. A portugál kultúrával egyelőre az iskolásoknak volt szerencséjük ismerkedni, ugyanis a rajzórákon az ötödik és hatodik osztályos kisdiákok a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban a portugál mozaikművészettel ismerkedhettek a Coimbra városából érkezett Mariana és tanárnőjük, Árus Tünde vezetésével.

Az Ér Hangja Egyesület ebben az évben összesen öt önkéntest lát vendégül és foglalkoztat az Európai Szolidaritási Testület Programjának köszönhetően, e szerint tehát idén még érkezik két motivált fiatal kis városunkba, ezúttal lengyel és francia színekben. Érkezésükről, és a teljes csapat tevékenységeiről pedig következő lapszámunkban újra olvashatnak a kedves Olvasók.


Írta: Bíró Orsolya