A nemek közötti egyenlőtlenség Romániában aggasztó kérdés, 2019-ben az ország a 25. helyet szerezte meg a nemek közötti egyenlőség indexe alapján Európában – sokkal alacsonyabb pontszámmal, mint az Európai Unióé átlagosan. Itt az ideje foglalkozni egy olyan témával, amely Románia-szerte visszahúzza a nőket, úgy városi, mint vidéki területeken, például Székelyhídon is. Az egyenlőtlenség szempontjából a helyzet erősen súlyosbodik, ha a nők gazdasági helyzetéről van szó. Az ENSZ 2015-ös csúcstalálkozóján 193 ország által elfogadott tizenhét fenntartható fejlődési cél (Sustainable Development Goal) szerint sürgős a közbelépés minden ország számára. A kormányzati és a közösségi vezetőknek elő kell venniük néhány oldalt az ENSZ tizenhét pontjából és elkezdeni e célok eléréséért dolgozni. Ezzel nemcsak Székelyhíd társadalmi szerkezete fejlődne, de gazdasága is.

Öt, különböző generációkat képviselő székelyhídi nővel beszélgettem erről a kérdéskörről, és a beszélgetésekből világossá vált: hiányosan képviseltnek, lebecsültnek érzik magukat úgy helyi, mint nemzeti szinten, és kevés lehetőségük van jogaik érvényesítésére. A hagyományos szerepek folyamatosan a háztartáshoz és a család gondozásához kötnek nagyon sok nőt, akadályozva fejlődésüket és teljes munkaerő-piaci beilleszkedésüket. Tehát helyi szinten is akad tennivaló a jobbításra. Mindenekelőtt, a székelyhídi nőknek szükségük van az elismerésre. Értéket kell adni munkájuknak és közreműködésüknek a közösségben. A tisztelet és a méltóság megadása által a legegyszerűbb beszélgetni és tárgyalni a fejlődés hozta haszon egyenlőbb elosztásáról, minden szinten.

A nők gazdasági szférában történő megerősítése a városnak egészségesebb, pezsgőbb munkavállalói hálózatot hozhat, amely a nők számára hozzáférést biztosít az erőforrásokhoz és kedvező körülményeket teremt munkahelyek, pénzügyi szolgáltatások, gyümölcsöző javak vagy a készségek fejlődése terén, többek között. Ez úgy működik, mint egy pozitív, tekeredő csigavonal, amely indukálja önmagát. Ha a nők lehetőséget kapnak a részvételre a gazdasági színtéren, egyből sarkukra állnak, képessé válnak szembenézni a kihívással, megerősítve jogaikat és lehetővé válik számukra, hogy irányítsák életüket és gyakorolhassák ezt az újonnan megtalált ráhatást a társadalomban.

A nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetésről való együttgondolkodásnak és a nemek közötti egyenlőség elvárásainak elsőbbséget kell élvezniük, hisz ez olyan erőfeszítés, amely jó irányú változásokat hoz közösségi szinten. A székelyhídiaknak is meg kell értenie a nők felhatalmazásának fontosságát. A nők kulcsfontosságúak a közösségekben, a nagy tervek és eredmények megvalósításának „ügynökei”. A gazdasági, a környezeti és a társadalmi változások a nők elismerésének és fejlődésének természetes következményei, csak teret kell engedni hozzá. Támogassák szeretteiket, értékeljék munkájukat és mindenekelőtt tartsák tiszteletben  szerepüket, méltóságukat, mert ahogy Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára mondta: „nincs hatékonyabb eszköz a fejlesztésre, mint a nők szerepvállalása”.


Írta: Maria Vives Requena