Még mindig tart a kalamajka. A magyarországi Oktatási Hivatal továbbra sem hajlandó elfogadni a mesterképzésre jelentkező romániai egyetemisták diplomáinak igazolását. A diákság mindeközben nem ül ölbe tett kézzel, virtuális csoportba szerveződve küzdenek, tanáraikhoz, a médiához fordulnak segítségért. A megérdemelt pontszámaik helyett a felvi.hu rendszerében azonban még mindig egy nagy nulla áll.

Már tavaly is problémát jelentett a magyarországi mesterképzésre jelentkező romániai diákság számára a felvételi eljárás, ugyanis az alapképzést elvégző egyetemisták diplomáinak kiállítása Romániában eltarthat több mint egy évig. Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese szerint tavaly az oklevél-formanyomtatványok közbeszerzési eljárásának elhúzódása okozta a gondot, míg idén a minisztérium nevének megváltoztatása, mivel nem lehet a régi formanyomtatványokat használni, újat pedig nem kaptak. Egy biztos, a diplomák kiadását nem lehet idén sem felgyorsítani. Az Oktatási Hivatalnak a beküldött igazolásokat kellene elfogadnia. Kellene. Egyelőre azonban nem teszik, állításuk szerint „csak az eredeti oklevél helyett kiadott, azzal azonos joghatályú okiratot”, illetve az eredeti diplomát veszik figyelembe. A diákok dühösen rázzák a fejüket, hitelesített, lefordíttatott igazolásaikon, – amelyet nem mellesleg az ügyfélszolgálat által meghatározott helyen állítottak ki – ez áll: „Jelen igazolás az egyetemi oklevelet helyettesíti, érvényességi ideje egy év a kibocsájtásától számítva. Az igazolás ugyanazokkal a törvényes jogokkal ruházza fel címzettjét, mint az egyetemi oklevél.” Nem csoda tehát, hogy ilyen elszántak lettek az egyetemisták, Brok Bernadett, a PKE volt hallgatójának nyílt levele után valósággal felforrt a levegő, a hírlapok tömegével közlik le a diákok tapasztalatait, számos interjú készülőben van, ugyanakkor szerencsére a megfelelő fülekhez is eljutott a nem kis visszhangot keltett igazságtalanság. Utóbbiak a probléma megoldásán dolgoznak, internetes fórumokon folyamatosan tájékoztatják, biztatják az „elutasítottakat”, úgy vélik, végül sikerül megoldaniuk a felvétel körül adódott problémákat, a hallgatók pedig mindemellett abban is bíznak, hogy jövőre nem ismétlik meg magukat a történtek:
„Tavaly természetesen hallottunk a felvétel körüli problémákról, nem lehetett nem hallani, nagy botrány volt, de reménykedtünk benne, hogy egy év elég arra, hogy ez megoldódjon. Már februárban azzal nyugtattak minket, hogy az igazolásokat is elfogadják, nem aggodalmaskodtunk hát. Nem így történt, pedig mindenben az utasításaik szerint jártunk el, ezért a nagy felháborodás részünkről.
Nem csak a saját házunk táján akarunk söprögetni, szeretnénk elérni, hogy jövőre már senkinek ne kelljen ilyen formában szembenéznie ezzel a nevetségesen rigorózus felvételi rendszerrel.” – nyilatkozta egyikük.

Szilágyi Szilvia