Az aszály miatt panaszkodnak az érmelléki gazdák, a szárazság miatt az élelmiszerárak növekedése várható

 

A címbeli elkeseredett mondattal jellemezte problémáját egy földmûves, miután lapunk afelõl érdeklõdött hogyan érintette gazdaságát az esõmentes nyár. A rendkívüli hõmérséklet, fõként a júliusi hónapban, olyan károkat okozott a romániai mezõgazdaságban, amire az 1946-os szárazság óta nem volt példa.

 

 

A búza, árpa, rozs már a silókban pihennek, és lassan eljön a napraforgó begyûjtésének ideje, késõbb pedig a kukoricáé. A gazdák kétségbeesve figyelik az idõjárás-elõrejelzéseket és számolnak. Sajnos már az esõ sem segít. Az országot, fõként a déli és dél-keleti tájakat ezen a nyáron szélsõséges idõjárás sújtotta, ami a román gabonaháztartást érzékenyen érintette. A mezõgazdasági minisztérium szerint országos szinten a napraforgó elõrelátható, hozzávetõleges hozama még lefedheti a szükségleteket, ezzel szemben a kukoricaföldek több mint fele felperzselõdött a tûzõ napon. Bihar megyére más arányok érvényesek, itt ugyanis a napraforgó és a kukorica egyforma, 80 százalékos arányban vált használhatatlanná. A megyében jelentõs még a szója- és cukorrépa-termelés, ezeket szerencsére nem érte ekkora kár az elviselhetetlen hõség miatt. Településünkön és a hozzá tartozó falvakban sem jobb a helyzet, ahol a lakosság hetven százaléka mezõgazdaságból él. Tíz megkérdezett emberbõl tíz panaszkodott valamilyen aszály okozta kárra, akár a szántóföldekrõl, akár a konyhakertrõl vagy a gyümölcsösrõl legyen szó. Arról viszont már kevesen tudtak, hogy az állam már megtette az elsõ lépéseket, hogy valamilyen formában segítséget nyújtson a károsultaknak.

 

A kis- és közepes agrárvállakozók várhatóan a veszteségük értékének maximum 80 százalékára nyújthatnak be igénylést, de csak akkor, ha a termésük legalább 30 százalékban odaveszett. Ez a segélyezés csak a tavalyi búzára, illetve az idei napraforgóra és kukoricára igényelhetõ. Az állam támogatja azokat a gazdákat is, akik nem kis- vagy középvállakozók. Õk fejenként legfeljebb 7500 eurós kárpótlásban reménykedhetnek. Továbbá október 16-ától kezdõdõen a 2012-es évre járó, hektáronkénti 55 eurós területalapú támogatás felét elõlegként átutalják a gazdáknak. A Mezõgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazolást adhat majd a gazdáknak arról, hogy milyen összegû támogatásra jogosultak az idei évben. Ez azért fontos, mert így szükség esetén bankkölcsönhöz tudnak folyamodni az õszi vetés költségeinek fedezésére. A kártérítések, illetve támogatások részleteirõl a földhivataloknál, illetve a városházán lehet érdeklõdni.
A mezõgazdaság súlyos helyzete egyébként nemcsak a befektetõk számára jelent óriási problémát, akik esetenként több száz eurós összeget buknak el, hanem nyilván az egyszerû átlagembereknek is, akiknek jelentõs áremelkedésekre kell számítaniuk az év hátralevõ részében. Épp ezért a kormány tervei között szerepel az is, hogy a következõ esztendõre 24-rõl 9 százalékra csökkentse a mezõgadasági eredetû élelmiszerek áruforgalmi adóját (TVA). Néhány megye mezõgazdasági termelõi már a szükségállapot bejelentését kérték, ez viszont a gabonaexport leállítását követelné. Mivel ezt az állam nem engedheti meg, már csak az országimázs miatt sem, a követelések remélhetõleg a kárpótlások minél elõbbi kifizetését jelentik majd.
Bíró Orsolya