Kokovai László neve ismerősen cseng Székelyhídon, ám egy gasztroversenynek köszönhetően most már Kolozsvárott is emlegetik városunk szakácsát. Erdély szívében Kolozsváron található az Erdély expó elnevezésű kiállítócsarnok, melyben hagyományos termékek vásárát és azon belül szalonnafesztivált rendeztek február végén. Igen különleges hagyományos húsáruval ezen az expón vett részt a Kokovai család. Standjuk nagyon népszerűnek bizonyult, nemcsak a látogatók és a vásárlók körében nyerte el mindenki tetszését, hanem a szakmai zsűri is a székelyhídi árut találta a legeredetibbnek, a legfinomabbnak. A verseny első díját bezsebelő Kokovai László minőségi tradicionális húsárut – karajt, tarját, kolbászt, sós-, paprikás- és császárszalonnát, sonkát, körmöt –, mindent ami szem s szájnak ingere bemutatott szépen dekorált standján.

Maga a versenykiírás csak szalonnákra vonatkozott. A szakértő szűri küllem, íz és elkészítési mód szempontjai alapján választotta ki a győztes szalonnát. A győztes szalonna egy kaiser minőségű, hatalmas, 11,7 kg összsúlyú tábla legkiválóbb részéből való volt. Románia több pontjából érkeztek versenyzők a szalonnafesztiválra. A vetélytársak érdeklődtek városunk fia sózási és füstölési technikájáról.

4

Kokovai László évek hosszú tapasztalatát tudhatja a háta mögött, nekünk is elárulta, hogy mitől lesz „nyerő” egy disznó. A szárazsózás mindig a hús méretétől és az időjárástól függ. Mivel mostanság nincsenek kemény, hideg teleink, ezért ez a fázis akár négy-hat hétig is tarthat. Ezt követi a füstölés, melyet a legjobb kemény tölgyfával végezni, ám a csodálatos szín és különleges aroma titka a szárított vadcseresznyefa füstjében rejlik. Ezek után már csak egy jó szellős helyen fel kell aggatni a megfüstölt termékeket, hogy szépen kiszáradhassanak, megszikkadhassanak.

1

Ám ahhoz, hogy ilyen ínycsiklandó termékek készüljenek, már a levágandó sertés kiválasztásánál is oda kell figyelni. Kokovai László kizárólag székelyhídi kistermelőktől vásárol sertést, mégpedig olyat, amely hagyományos paraszttartásban, gabonákon nőtt. Itt van a nyakunkon a Húsvét, a sonkák igazi dömpingje. Kokó elvből nem készít termékeiből ipari mennyiséget, így próbálja megtartani az egyediséget. Ám ha egy kis különlegességre vágynak, keressék bátran! Hisz egy ízletes katonáravaló mindig rejtőzködik a kamrájában.

Azt hiszem abban mindannyian egyetértünk, hogy ilyen az igazi disznóság, melynek láttán beindul mindannyiunk pavlovi reflexe. A látvány csodálatos, az illat fenséges, az ízvilág kimondhatatlan. Mit nekünk paleo és egyéb divatos étrend, a magyar ember a hagyományos magyar gasztronómiai szokásokat és fortélyokat követve a legfinomabb ételeket képes előállítani.


Írta: Fekete Katalin