Elismerés Angyal Olívia képzőművésznek

Megtisztelő elismerést szerzett Angyal Olívia képzőművész, aki versenymunkájával a nemzetközi szaktekintélynek örvendő, elismert fizikus, Barabási Albert-László hálózatkutató BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításához kapcsolódó Tedd láthatóvá a tudást elnevezésű pályázaton vett részt. Olívia a margittai Horváth János Elméleti Líceumban rajzot tanít, a Partiumi Keresztény Egyetem vizuális kommunikáció szakán szerzett magiszteri diplomát. Álma a kutatómunka, elkötelezettsége  a képzőművészet iránti szeretete, jelenleg a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézet Történelem, Civilizáció és Kultúra Doktori Iskolájának hallgatója.

Doktoranduszi munkája során az erdélyi kortárs magyar gyermekkönyv-illusztrációk történetét dolgozza fel. Kutatásának felvállalt célja, hogy ez a máig feltáratlan terület felkerüljön a művészettörténet palettájára. E témának kicsi részlete az Újraéledő szürrealizmus a vizsgált kontextus keretében, ezzel nevezett a Tedd láthatóvá a tudást! címen meghirdetett pályázatra.

A budapesti Ludwig Múzeum és a British Council (nemzetközi kulturális és oktatási lehetőségekre specializálódott brit szervezet) által kiírt pályázatnak kritériuma volt a tudományos tények, adatok, összefüggések vizuális eszközökkel való megjelenítése. Ennek jegyében született az a harmincegy pályamunka, amelyek közül az Olíviáé elvarázsolta a neves szakemberek alkotta bíráló bizottságot, és első helyezést ért el, megosztva Barta Karola Anna elsőéves ELTE biológia szakos doktorandusszal.

Olívia háromperces kisfilmje (Újraéledő szürrealizmus az erdélyi kortárs magyar gyermekkönyv-illusztrációban) egy tér­könyvkísérlet, amely játékos formában fejezi ki az irányzat szélsőségét és eddig nem kutatott területre vezeti a nézőket. A formaválasztás, a hegyére állított, ingatag fordított háromszög a szürrealizmus általános tulajdonságát, a lelki labilitást, az instabilitás érzését fejezi ki. A lila szín használata ezt az életérzést húzza alá, míg a firkaszerű felület a gyermekrajzok spontaneitására utal. A bemutatott adatvizualizációs kísérlet mögött negyvenegy oldalnyi írásos dokumentáció, tizennégy oldalnyi vizualizációs kísérletleírás és több oldalnyi tervrajz áll, de a munkának ezzel még nem volt vége. A díjazott műveket csapatban fejlesztették tovább az alkotók a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) média design szak diákjai segítségével. A díjátadó március 30-án, a járványhelyzetre való tekintettel, a Ludwig Múzeum és British Council Hungary online eseményeként minden érdeklődő számára ingyenesen volt követhető.

Érdeklődésemre a mindig nagyon szerény Angyal Olívia elmondta, hogy bár nagyon örül az elismerésnek, számára többet jelent, hogy múlt év novemberében részt vehetett a világhírű hálózatkutató fizikus, Barabási Albert-László inspirációt adó előadásán, aki vallja, hogy a vizualitás univerzális nyelv, amely lehetővé teszi a tudományos jelenségek megértését, és izgalmassá teszi a tényeket, adatokat.


Írta: Ruparcsics Judit Csilla