Új könyvtárossal és leleményes ötletekkel gazdagodik a könyvtár

Nem esik messze az alma a fájától, tartja a mondás, amelyet az élet is gyakran alátámaszt. Guba-Kerekes Zsuzsa festőművész, illusztrátor (portrénkon) esetében ez nemrég kétszeresen is beigazolódott, hisz az édesapjától örökölt rajztehetsége mellett az édesanyjától örökölt könyvszeretete szintén meghozta gyümölcsét. A harmincéves pálya után nyugdíjba vonuló édesanyját követve vált Zsuzsa Székelyhíd város újonnan kinevezett könyvtárosává.

Az új munkahelyért tavaly november elején sikeresen versenyvizsgázott, így hamarosan kezdetét vette a munka, amelyben az első hetekben segítő jobbként édesanyja állt mellette. El is kelt a támogatás, hisz rengeteg új dolog van, amiben meg kell állnia a helyét: a könyvek számrendszerének megtanulása és digitalizálása, azaz egy számítógépes programban való rendszerezése, nem utolsó sorban pedig az olvasók megismerése.

Kreatívan ösztönözni az olvasásra

A betanulási hetek elteltével rögtön feléledt Zsuzsa művészi vénája is, újabbnál újabb terveinek egy részét már el is kezdte megvalósítani. Karácsonyi matricagyűjtő versenyével például – melynek sablonját saját kezűleg tervezte – nagyon sok fiatalt és új olvasót sikerült nyernie a könyvtárnak. Emellett igyekszik átalakítani, saját személyére szabni maga körül mindent – ebben rajz és művészeti tehetsége is igencsak segítségére szolgál. Könyvjelzőket készített az olvasóknak, melyek fontos információkat tartalmaznak: a nyitvatartási idő mellett felhívják a figyelmet a könyvtár blogjára (http://bibliotecasacueni.blogspot.ro), mely folyamatosan frissülő információkkal várja az érdeklődőket. Zsuzsa a Facebookon is jelen van, mely a helyi lakosok körében leggyakrabban használt közösségi médiás felületnek számít. Sztorijaiban mindig megjelenik a nap könyve, amely már most nagy népszerűségnek örvend és felhívja az emberek figyelmét az olvasás fontosságára. Ez utóbbi prioritást erősíti az a három könyvszállítmány is, amely nemrég érkezett a könyvtárba: a már évek óta, a helyi olvasókat csodálatos könyvújdonságokkal ellátó Márai-program könyvcsomagja, nyolc új Érmellékről szóló kötet és egy Budapestről érkezett karácsonyi ajándék: egy tizenkét kötetből álló csodálatos művészeti albumsorozat, mely a gótikus stílusban épült templomokat és bazilikákat mutatja be.

Reményteli tervek az új évre

Az idei év megvalósítandó tervei és mindenki reményei szerint a könyvtár elfoglalhatja majd az őt jól megillető helyet az új színházépületben. Ez teljes átszervezést és rengeteg munkát jelent majd. Zsuzsa szeretne a könyvtárnak új arculatot is adni, saját logót, emblémát, amely megkülönbözteti és kiemeli, mindenki számára ismertté teszi a könyvtárat. Természetesen új versenyötletek is vannak már születőben: a húsvéti időszak témája adja magát, de az azt áthidaló időszakra is keresi az inspirációkat új könyvtárosunk.

A tavalyi év sajnos rengeteg korlátozást hozott, de felhívta a figyelmet az egymásra és a magunkra való odafigyelés fontosságára is. A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok egyaránt vonatkoznak a könyvtárra és annak látogatóira is. Bár sokunk számára igen furcsa az, hogy csak a könyvtár előterébe lehet belépni, hogy a kiolvasott könyvek karanténban pihennek két hétig, hogy nem lehet válogatni, böngészni az olvasnivalók közt, de a szabályok betartásának köszönhető, hogy a könyvtár jelen helyzetben is működhet – így a legbiztonságosabb mindenki számára.

Emellett a munka fontos összetevői a visszajelzések is, Zsuzsa örömmel mesélte, hogy mennyi pozitív választ kapott már ezen rövid idő alatt is az olvasóktól, szülőktől, gyerekektől – mely véleménye szerint illusztrátori munkájának is köszönhető. A gyerekkönyvek és folyóiratok illusztrációinak készítése – melyet már nyolc éve végez és a jövőben is szeretne folytatni – olyan tudással vértezte fel, mely sokat segít jelenlegi munkájában is, szervesen kapcsolódik hozzá. Mindezen élmények igencsak erős kapcsok, a sok munkát csillogó gyermekszemek hálálják meg, ahogyan lelkesen hozzák vissza az általa ajánlt könyveket és kérnek még valami hasonlót. Emellett van még egy nagy álom: a rajzkör, amelyet Zsuzsa a könyvtárolvasó gyerekeknek, fiataloknak szeretne beindítani, mikor az egészségügyi szabályozások is megengedik majd. Addig pedig mindannyiunkkal együtt reménykedik egy boldog, dolgos és megvalósításokkal teli új évben.


Írta: Ványa Blanka