A nagyváradi műanyagcsomagolás-mentes boltban jártunk

A nagyváradi Henn Mónika Olívia, valamint üzlettársa, Ioana Tănase számára egy ökopiac, majd műanyagcsomagolás-mentes bolt megnyitásában valósult meg a sokaknak kusza, behatárolatlan környezettudatosság kifejezés. Az üzletet amelyet fokozatosan építettek fel, gondosan ügyelve a hordozott üzenetre, a minőségre és Földünk jövőjére.

– Mónika, hogyan született meg ennek a műanyag, csomagolás és pazarlás mentes boltnak az ötlete?

– Én és az üzlettársam, Ioana, illetve a családjaink is évek óta már próbálunk minél környezettudatosabban élni, ennek ugye része a csomagolásmentesség. Eléggé nehéz volt ezt itt Nagyváradon megvalósítani. Sok macerával járt, időigényes volt, számtalan helyre el kellett menned, mindenhol magyarázkodnod kellett, ha bizonyos dolgokat be szerettél volna szerezni. Igazából innen jött az ötlet, és inspirálódtunk külföldi pozitív példákból is, ahol ennek már régebbi hagyománya van. Ezek mentén először megalapítottuk két évvel ezelőtt a Lokál ökopiacot, ahol csakis helyi termékeket lehet beszerezni, és persze műanyagcsomagolás-mentesen. A következő körben jött ennek az üzletnek az ötlete, majd az uniós támogatás megpályázása, a pozitív elbírálás után pedig a bolt megnyitása.

– Ez a kicsomagolda kifejezés nagyon jól hangzik, de nálatok az üzletben mit fed pontosan?

– Ez egy kreált szó, amivel arra szerettünk volna utalni, hogy ez csomagolásmentes bolt, ahol a termékeket természetes eredetű csomagolásban, de elsősorban műanyag-csomagolás nélkül, vagy amely esetben megoldható, teljesen csomagolás nélkül értékesítjük. Legyen szó élelmiszerről, kozmetikumokról, tisztítószerekről vagy használati tárgyakról. Ez a legfontosabb dolog, ami a csomagolásmentes bolt fő jellemzője. Emellett mi még odafigyelünk arra, hogy lehetőleg helyi termékeket értékesítsünk, és vegyszermentes gazdaságból vagy műhelyekből származó termékeket, legyen szó itt is akár élelmiszerekről, akár kozmetikumokról.

– Honnan szerzitek be a polcaitokon megtalálható termékeket?

– Mivel már két éve működtetjük a Lokál ökopiacot, a termelők egy részét ismertük, és azt hittük, hogy innentől fogva nyert ügyünk van. Ez részben így is volt, de még mindig elég nehéz úgy alakítani a kínálatot, hogy az árucikk helyi is legyen, biotanúsítvánnyal is rendelkezzen, és csomagolásmentesen, de legalább környezetbarát vagy visszaváltható csomagolásban jussunk hozzá. Erre a magyarországi termelők sokkal nyitottabbak, ott már van ennek kultúrája, itthon még most indul ez a folyamat. A tisztítószereinket például csak határon túl tudjuk beszerezni, itthon eddig nem találtunk senkit, aki visszaforgatható tárolókban tudta volna biztosítani ezt a fajta terméket.

– Hogyan tudtok a vegyszermentességgel biztosra menni?

– Mivel régóta foglalkozunk a kör­nyezettudatossággal magánembe­rek­ként is és az említett piac szervezőiként is, ezért nagyon sok termelőt már ismertünk, vagy a közelebbi-távolabbi ismerőseink közül kerestük fel azokat, akikről tudtuk, vegyszermentesen gazdálkodnak – ezt a piac kapcsán. A boltba, főként ami a friss zöldség-gyümölcs árút jelenti, csak olyat engedünk be, aminek biotanúsítványa is van. Tehát az állami hivatalok és szervezetek által tanúsítva vannak, mint vegyszermentes gazdaságból származó termékek. Igyekszünk odafigyelni, hogy lehetőleg tanúsítvány is legyen, és ismerjük is a termelőt, így duplán biztosra tudunk menni, hogy mi az, amit megveszünk.

– Mi az, amivel nálatok meg lehet tölteni ezeket a csomagolóeszközöket, és hogyan alakult ki a kínálatotok?

– Az élelmiszerek között van először is a friss árú, vagyis a zöldségek és gyümölcsök, amik mindenképpen szezonálisak. Ezt egy minimális citrusféle mennyiséggel dobtuk fel télen, hogy legyen változatosság, de azt is egy biotermelő kis farmtól hoztuk Görögországból. Vannak a száraz élelmiszerek: liszttől a teán át a babig, cukor, só, fűszerek. Emellett figyeltünk a vásárlói igényekre is, és itt voltak azért érdekes kérések, igazi egzotikumok. Ez nem egy különlegességeket árusító bolt. Vannak különleges termékeink, de nem ez a fő profilunk, első sorban a mindennapi élethez szükséges élelmiszereket és a környezettudatos élethez kellő használati tárgyakat szeretnénk elérhetővé tenni. Ami egyelőre nincs még, az a kávé és a zöld tea, ami nem helyi, hanem nagyon messziről érkező termékek. De ezeket szeretnénk a jövőben kimérős formában elérhetővé tenni, mert nagyon sokan élnek vele. Keressük azokat a termelőket, akik minőségben biztos forrást jelentenek a bolt számára.

A kozmetikumok 80–90%-a Nagyváradon készül, ezek kézműves biokozmetikumok. Csakis a műanyagcsomagolás-mentes termékeket forgalmazzuk. A szappanok egyszerű karton- vagy papírcsomagolásban vannak, de teljesen csomagolásmentesen is hozzájuk lehet jutni. A többi kozmetikum pedig üvegekben van, amit most már vissza is vesznek ezek a műhelyek újratöltésre. Az ökotisztítószereink kimérősen kaphatóak, mindenki hozhatja az otthoni kiürült tárolóját, hogy megtöltsük, és van még mosódiónk.

Ezenkívül különböző használati tárgyaink vannak, amik a műanyagmentes és a pazarlásmentes életvitelben tudnak támogatni minket. Ilyenek a kulacsok, mosható betétek és pelenkák, bambusz evőeszközök és fogkefék, vegyszermentes pamutból készült zsákocskák, termoszok, szívószálak, inox és üveg tárolók, de a témában tájékoztató könyvek is. Ezek nagy részét is a keresletre való válaszként hoztuk be a polcokra.

– Milyen volt a nyitás után a fogadtatás? A vásárlókról mit tudnál mesélni?

– Eléggé is-is volt a fogadtatás. Volt körülöttünk egy kicsi felhajtás, felkapott lett nagyon a csomagolásmentes téma az első hetekben. Nagyon sokan jöttek be rácsodálkozni a dolgokra, hogy itt most mi történik. Azt kell mondanom, hogy semmi különös nem történik olyan szempontból, ugyanúgy lehet vásárolni mint egy másik boltban. Annyi, hogy itt bizonyos dolgokra odafigyelünk, amikre szerintünk igazából mindenhol oda kellene figyelni. Például arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, amit tényleg kevéske odafigyeléssel meg lehet oldani. Mindenki tud egy-két szatyrot, üveget odakészíteni magához vásárlásra induláskor. Nálunk azért van papírtasak még, mert alkalomadtán elfelejtődik, vagy nem elég a tárolóeszköz. De ezek nem ingyenesek, pontosan azért, hogy legközelebb emlékezzen rá a vevő, hozza magával. De érezhetően növekszik azoknak a száma, akik tudatosabban indulnak el vásárolni, csomagolóeszközökkel felszerelkezve. Az első rácsodálkozókból pedig azóta vásárlók, törzsvásárlók lettek a boltunkban.

– A közösségi oldalatokon azt olvasni, hogy nem csak bolt szeretnétek lenni, hanem közösségi tér is. Ez mit jelent?

– A kicsomagolda nemcsak bolt, hanem – ahogy te is mondod –, közösségi térként is működünk. Tavaly decemberben kezdtük el a különböző, fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetéseket és foglalkozásokat a kicsomagoldában. Volt két gyermekfoglalkozás is, ökojátszóház, illetve karácsony környékén volt egy beszélgetés a fenntartható ajándékozás, meg egyáltalán a karácsonyozás témájában. Meghívásra voltunk már különböző tanintézményekben foglalkozásokat tartani a gyerekeknek a környezettudatosságról.

– Hogyan látod, szerinted mi az, ami az embereket a tudatos vásárlás irányába elindítja, mi lehet erre a motiváció?

– Biztosan létezik külső nyomás, ami terel a környezettudatosság felé, mert vannak olyan mozgalmak, mint a hulladékmentesség, azaz a zero-waste mozgalom is egy kicsit kezd már divattá válni. Aminek valamilyen szinten örülhetünk, de ennek is megvannak az árnyoldalai – itt is átcsaphatunk túlfogyasztásba. A fiatalok körében látható ez például, hogy trendi, menő, ha saját kulacsom van, ha nem fogadom el a műanyag szívószálat. Hogy ezek a szokások beépüljenek, és egy hónap, öt hónap vagy öt év múlva is odafigyeljünk az életmódunkra, ahhoz már mindenképpen egy belső motiváció szükséges, mert az elején azért minden bizonnyal ez valamennyi macerával jár. Mindenki le kell tisztázza magában, és érdemes ezen elgondolkodni, hogy ki miért is folytatja egyik vagy másik vásárlási módot. Mindenkit más motivál, az egészségügyi szempont, vagy hogy egy élhetőbb világot hagyjunk itt magunk után. Bármilyen apró tettünknek következménye van. Mert minden apró le nem bomló szemetemmel, ami kikerülhet a természetbe, szenvedést okozhatok más élőlényeknek, állatoknak. Vagy gondoljunk arra, hogy a mikroműanyag-szemcsék a szemetünkből bekerülnek a táplálékláncba, ahonnan előbb-utóbb úgyis megint magunkhoz vesszük. Tehát ennek az elhatározásnak mindenképp belülről kell jönnie.


Írta: Bíró Orsolya