Háromnyelvű testvériskolai megállapodást kötött egymással a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum és a tatabányai Árpád Gimnázium október 20-án a magyarországi városban. Sóki Béla székelyhídi matematika szakos tanár és Kántor Péter tatabányai magyar szakos tanár barátsága indította el a két iskolát az egymás felé vezető úton. Az idei év áprilisában kisebb küldöttség érkezett Tatabányáról Székelyhídra, majd a meleg fogadtatásnak köszönhetően augusztusban már népes számban tértek vissza: igazgatóság, tanárok, diákok, hogy jobban megismerjék iskolánkat és vidékünket.

 

 

A vendégek Hegyközszentmiklóson voltak elszállásolva és számos programban vettek részt itt-tartózkodásuk ideje alatt. Sóki Béla érmelléki körutat szervezett nekik, ekképp mutatva be tájunkat, hagyományainkat.

 

 

A visszaút sem váratott sokat magára. Idén ősszel iskolánk sikeres pályázatot adott le és nyert a Rákóczy Szövetségnél, így októberben egy 35 fős székelyhídi küldöttség kerekedett fel és indult el Tatabányára. A kirándulás október 19–21. között zajlott, és megszervezésében az október 23-i nemzeti ünnep szolgált alapul. Megérkezéskor az Árpád Gimnázium bemutatása volt a fő program, majd este kicsit lazíthattak a megfáradt utazók és karaokeesten mérhették össze tudásukat.

 

 

A szombati program igen változatos és kimerítő volt mindenki számára. Délelőtt a helyi diákok nagy átéléssel adták elő egy színházi előadás keretein belül október 23-i műsorukat. Az előadás alapjául két kisdiák naplójegyzete szolgált, akik az 1956- os forradalom idején gyerekeskedtek Pesten. A műsor után a jelenlevők közösen megkoszorúzták a városközpontban az ’56-os emlékművet és Árpád vezér szobrát.

 

 

Nemsokára a kikapcsolódásé lett a főszerep, hisz a helyi és székelyhídi tanárok barátságos focimeccsen mérték össze tudásukat. A meccsen 1-0-s eredménnyel oktatóink csapata diadalmaskodott. A mérkőzés után a székelyhídiak rövid látogatást tettek Tatára, a vizek városába, visszatéréskor megcsodálhatták Tatabánya turulszobrát, mely a város felett vigyázza a lakók nyugalmát. A műalkotás 14 méteres szárnyhosszával Európa legszélesebb szobra.

 

 

A nap fénypontja a két iskola közötti háromnyelvű testvériskolai megállapodás aláírása volt, mely az igazgatók, igazgatóhelyettesek és a helyi alpolgármesterek jelenlétében kötöttek meg. A hivatalos ceremónia után a diákokat kreatív foglalkozásokra, míg tanáraikat borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra hívták meg.

Másnap délelőtt zsibvásári forgatagba vetette bele magát mindenki, majd a helyi Jászai Mari Színházban gyönyörködtek. Ezután sajnos búcsút kellett egymástól venni, de mindenki bízik benne, hogy ez rövidtávú lesz, hiszen ezen a hétvégén egy gyümölcsöző kapcsolat alapjait sikerült közösen lefektetni.

 

 

Ér hangja