Már tizenévesen az volt az álmom, hogy egyszer lesz egy könyvesboltom, persze akkor még csak gyerekfejjel gondolkodva ezen, de, ahogy teltek az évek rájöttem, hogy ez valóban érdekel engem, tényleg szeretném, ha megvalósulna. Akkor még Paulo Coelho, Gabriel García Márquez, Mikszáth Kálmán könyvei ejtettek rabul, míg mára a legfontosabb szerepet életemben kislányom kapta. Így már a várandósság előtt is ezekre a témákra koncentráltam, amilyen témájú könyveket most forgalmazok. Ilyen a gyermeknevelés, várandósság időszaka, anyaság, szoptatás, hozzátáplálás, gyermekpszichológia, verseskönyvek, mondókás könyvek, lapozók, leporellók, s nem beszélve a csodálatos mesekönyvekről.

A klasszikusoktól megkezdve egészen napjaink kortárs mesekönyveiig. A kicsiknek szóló leporellók, lapozók, füles, ablakos könyvek külön elkápráztatnak engem, hiszen amikor a gyerekek apró kezeikkel forgatják és csillogó szemmel érdeklődnek az iránt, hogy vajon mi bukkan elő a fülecske mögül, valami hihetetlen, milyen csodálattal tudnak tekinteni a könyvecskére.

Próbálok olyan könyveket árusítani, amelyeket én is szívesen tartanék a kezemben és nyugodt szívvel adnám gyermekem és családom tagjai kezébe. Azonban több tényezőt is figyelembe kell vennem, egyik ilyen a megfizethetőség, ezért igyekszem, minden pénztárcának megfelelő, változatos, hasznos könyveket beszerezni.

Szeretek olvasni, ha időm engedné, naphosszat tudnék olvasva ücsörögni. De szerintem van még ennél is sokkal jobb időtöltés, amikor gyermekednek olvasol fel: lefekvés előtt kér egy mesét, majd még egyet és egy harmadikat is, mivel elkápráztatja őket a mesék világa, s a csodálatos illusztrációk. Jó érzés látni a fejlődést, amit egyetlen könyvből magába képes szívni a gyermek.

A meseolvasás gyermekeink életében fontos szerepet kell, hogy betöltsön, nem csak amiatt, mert minőségi időtöltést jelent számukra és az olvasó számára is, hanem, mert megnyugszanak, akár agresszivitásukat is levezetik a mesehallgatás által. Akár csak a való életben, úgy az olvasott mesékben, történetekben is megjelenik a jó és a rossz, hallgatva mindezeket a gyerekek megtanulják, hogy melyik a követendő példa.

A mesélés és mondókázás az egyik legfontosabb értelem- és érzelemfejlesztő eszköz, amelyet érdemes minél hamarabb alkalmazni. A mesék segítik a kicsiket az életre való felkészülésben, általuk magabiztosabb, szociálisabb és optimistább felnőtt válhat belőlük. Az olvasó szülő számára is tartogatnak gyakorlati hasznot: egy-egy történet segítség lehet bizonyos gyerekkori problémák kezelésében, például félelmek leküzdése. A mesék fejlesztik a koncentrációs képességet, a mondókák megtanulása pedig a memorizálás képességét.

A mesék olyan eseményeket is bemutatnak, amelyekkel a gyerekek is találkozhatnak életük során, így segítik őket a problémák megoldásában, a konfliktusok kezelésében.

Olvassunk minden nap mesét, mondókát, verset gyermekeinknek!

Az online könyvesbolt a következő címen érhető el: https://www.facebook.com/Take-a-Book-105285474238881


Aszalós Evelin

Közgazdász, Érolasziban él férjével és másfél éves kislányukkal. A Petőfi Sándor Elméleti Líceumban érettségizett, majd 2015-ben bank és pénzügy szakon diplomázott a Partiumi Keresztény Egyetemen, Nagyváradon. 2016 és 2019 között férjével Németországban élt és dolgozott.

Hazatérve régi álma látszik megvalósulni a Take a Book online könyvesbolt által, ahol főként gyerekkönyveket kezdett el forgalmazni, de a választékban szerepelnek nevelésről szóló könyvek és receptes könyvek is.

A jövőben tervezi a bővítést angol és román nyelvű könyvek forgalmazása, fa- és társasjátékok árusítása, webshop vagy, akár fizikai bolt létrehozatala által is. A jelenleg is tartó bizonytalan helyzetre való tekintettel csak lassú léptekben haladnak a dolgok.


Írta: Aszalós Evelin