Idén szeptember 10-én, Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban tartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét – mottóként Róth Mária költőnő gondolatait választották: „Indulj hát, s hívd magaddal a gyerekeket, / hogy kezükbe tehesd a szeretetet…”

Az ország egész területéről szép számban érkeztek a magyar tannyelvű oktatási intézmények pedagógusai, megyénket nyolcan képviselték, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Soós Sándor a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) Bihar megyei elnökének vezetésével. A küldöttek között jelen voltam jómagam is.

„Népünk és közösségünk élete attól függ, hogy milyen iskolákat működtetünk. Az iskola alkotóműhely, építő telep, a téglák a tanítók, a tanárok és a tanulók. A templom és az iskola nem két egymásnak háttal álló intézmény, hanem szoros kapcsolatban állnak egymással” – hangsúlyozta Bálint-Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke az ünnepséget megnyitó istentiszteleten elhangzott prédikációjában. A köszöntő beszédeket Szabó Margit, az alsó-háromszéki RMPSZ elnöke kezdte és a későbbiekben moderálta – kiemelte, hogy ahol „ketten vagy hárman összegyűlnek, ott csodák történhetnek!”

Az ünnepi műsor első részében a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárainak magas szintű előadásában, Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt és a Tiszán innen… (Háry János), valamint Erkel Ferenc Hazám, hazám (Bánk bán) című áriáit adták elő.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád kezdte a köszöntő beszédek sorát egy ismert mondással, mely szerint a kéz, amely a bölcsőt ringatja, ugyanaz a kéz, amely a világot igazgatja! A továbbiakban Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke kiemelte, hogy részesei és fontos elemei a pedagógusok valami nagynak, lényegesnek, nem lehet más célt kitűzni, mint a magyar oktatás jobbá tételét.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetségét (Makosz) Bukur Tamás és Mátyás Katalin képviselte, hangsúlyozták, hogy a szülők után a tanárok a legmeghatározóbbak a diákok életében. Gondolataikat egy ismert és ideillő Wass Albert-idézettel zárták: „Csak a vér s a nyelv tudja összetartani az embereket s a közös múlt emléke. Ha ez megszűnik, fölbomlik a világ…”

A továbbiakban a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkár-helyettese adta át Öllerer Ágnesnek, az RMPSZ bukaresti elnökének, illetve Dimény Jánosnak, a szakmai szervezet erdővidéki elnökének tisztelegve előbbi 37, utóbbi 45 éves pedagógusi pályafutása előtt.
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnökének köszöntő beszédét megelőzően Ébredés címmel verses, énekes összeállítást láthattak a jelenlévők, Incze Melinda tanárnő és diákjai, valamint csángó kisiskolások előadásában. A beszéd esszenciája, felhívása így hangzott: „a tanárok többek, mint oktatók, a szülők pedig, bízzanak a pedagógusokban”!

A tanügyminisztérium államtitkára, Király András beszédében kiemelte, hogy napjainkban 1200 intézményben folyik, magyar nyelvű oktatás, az óvodától a líceumig, megjegyezte, hogy „aki akar, az magyar nyelven tanulhat hazánkban”.
Pálfi József, a nagyváradi Partium Keresztény Egyetem rektora hangsúlyozta az egymásra épülő magyar nyelvű oktatás fontosságát, majd Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke egy rövidfilmmel szemléltette azt, hogy a szülőnek mekkora hatalma van gyereke fölött.

fotok-er-hangja

Az ünnepi műsor harmadik részében a Molnár József Általános Iskola régizene-együttese aratott osztatlan sikert, Ábri Béla vezetésével, majd a pályakezdő pedagógusokat köszöntötte Kiss Imre RMPSZ-alelnök, főtanfelügyelő. Lászlófy Pál István, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke, a külhoni magyar oktatás üzenetét tolmácsolta, miszerint: keresnünk kell az eszközeinket, hogy egymással és egymásért is munkát vállalhassunk. Csatlakozott az előtte felszólalóhoz, a pedagógusok egymásrautaltságának, egymást segítésének kihangsúlyozásában dr. Péter Sándor, az RMPSZ Kovászna megyei elnöke.

Az ünnepélyes tanévnyitó záró akkordjaként a jelenlévők Sipos Zoltán karnagy által vezetett Pro Musica kamarakórus fellépését élvezhették, majd közösen elénekelték a himnuszokat.


Írta: Püsök Julianna Magdolna