Huszonötödik évfordulóját ünnepelte február 17-én a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) a Nagyváradi Állami Filharmónia ceremóniatermében, ahol számos díjat adtak át az arra érdemesnek talált Bihar megyei pedagógusoknak.

A negyedszázados ünnepséget elvileg tavaly december 10-én ünnepelte a szövetség Sepsiszentgyörgyön, ám a magas számú megyei díjazott miatt Nagyváradon újra ünnepeltek. Három életműdíjat, hat emlékplakettet, tizenhét emlékérmet és tizenöt emléklapot osztottak ki megyénk pedagógusainak, érdemeiket elismerve. Kiemelendő, hogy városunk pedagógusai közül Erdei Ferenc tanító bácsit elismerő oklevéllel és emlékéremmel jutalmazták!

A díjazást megelőzően Soós Sándor, a szervezet Bihar megyei elnöke köszöntő beszédében kiemelte a szövetség összetartó erejét és annak létfontosságát, majd Lászlófy Pál örökös tiszteletbeli elnök szólt a romániai magyar oktatás életben maradásáról és hétköznapi tevékeny szolgálatáról. Halász Ferenc, az RMPSZ partiumi-bánsági körzetének alelnöke a pedagógusok minőségi munkájának következtében felnövő új generációk feladatairól és az oktatási infrastruktúra szükséges, elengedhetetlen fejlesztéséről beszélt. A köszöntő beszédek sorában Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes hangsúlyozta, hogy az RMPSZ egyféle hálót képez a romániai magyar oktatásban, amely a benne dolgozókat közelebb hozza egymáshoz, mindenki ismeri a másikat, így sokkal könnyebb, egyszerűbb együtt dolgozni, a szövetség képzésein tovább fejlődni.

Az elmúlt évek „szokásaihoz” igazodva, idén is új oktatási törvény várható hazánkban, mondta Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető alelnöke, a képviselőház oktatási bizottságának alelnöke, aki biztosította az RMPSZ tagjait a szakmai alapokon nyugvó támogatásáról. A Partiumi Keresztény Egyetem rektora, a székelyhídi származású dr. Pálfi József köszöntőjében a folyamatosságot, a magyar nyelvű óvoda, elemi- és középiskola egymásba fonódását, egymásra utaltságát emelte ki, és a továbbiakban is kérte, buzdította a romániai magyar pedagógusokat a színvonalas, igényes munkára.

A beszédek között a művészeti líceum diákjai szórakoztatták az egybegyűlteket színvonalas fuvola-, hegedű- és zongora-előadásokkal. Fellépett még a Csillagocska Református Zeneóvoda közössége, gyerekekkel, szülőkkel, oktatókkal – szó szerint karöltve. Az esemény szóvivője, moderátora Püsök Julianna, az RMPSZ székelyhídi körzetének felelőse volt.