Radnóti Miklós verseiből olvastak fel székely­hídi diákok egy Kárpát-medencei szintű mozgalom részeseiként február 19-én, a költő születésének évfordulóján. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai évek óta lelkes résztvevői annak a nemzetközi felolvasómaratonnak, amelyet idén is a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár hirdetett meg. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János művei után idén Radnóti Miklós költeményei hangzottak, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. Ez alkalommal a IX. B osztály tanulói kóstoltak bele a hol lelket simogató, hol megríkató rímekbe Holczman Ilona tanárnő útmutatásával.

Ugyanígy a csokalyi Fényes Elek Általános Iskola kis tanulói is csatlakoztak az akcióhoz, a korosztályukhoz közelebb álló Radnóti-költemények olvasásával. A másodikos, harmadikos és negyedikes osztályok tanulói összesen negyvenhárommal növelték a mozgalomban résztvevők számát.


Jó volt belemerülni, röpke egy órára Radnóti Miklós verseibe, abba a világba, ami, Pilinszky János szavait idézve, „… egyszeri, pótolhatatlan, kihagyhatatlan és persze megismételhetetlen, mint az, hogy szög, idill, kert, vagy mondjuk kenyér, vagy az a szó, hogy tömörség”.

R. J. Cs.


Írta: Ér hangja