A határokon átívelő felolvasás tizenkét éve indult útjára, idén február 18-án József Attila (1905–1937) alkotásait szólaltattuk meg, születésének 115. évfordulója alkalmából. A világ tíz országában felolvasók száma meghaladta a 36 ezret. A hagyományokhoz híven Székelyhíd és a környező települések iskolái is csatlakoztak, idén több mint ezer résztvevővel. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által koordinált felolvasómaraton célja ráirányítani a figyelmet, az érdeklődést magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel. Az érmelléki tanintézmények hatodszorra kapcsolódtak be az olvasásba. (A korábbi években Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós műveit szólaltattuk meg.)

A korábbi évekhez képest idén még több települést sikerült bevonni, így Székelyhíd, Nagykágya, Csokaly, Érkeserű, Kereki, Asszonyvására mellett most Hegyközszentmiklós, Érolaszi és Érköbölkút iskolái is csatlakoztak a felolvasók táborához. Ezzel összesen 2709 felolvasóra nőtt a helyi résztvevők száma, Bihar megye az előkelő harmadik helyet szerezte meg országos szinten Hargita és Maros megye után.

Ezúton szeretném megköszönni minden egyes pedagógusnak a lelkesedést, a pozitív hozzáállást, külön köszönet azoknak akik segítségemre voltak a szervezésben, valamint mindazoknak akik egy-egy tanintézményen belül felvállalták és lebonyolították a felolvasást.

A maraton itteni eseményeiről képes beszámolót találnak a könyvtár blogján (http://bibliotecasacueni.blogspot.com).

Végezetül elmondhatjuk, klasszikusokat olvasni fontos, jó, együtt olvasni még jobb.


Írta: Kerekes Terézia könyvtáros