A székelyhídi Napraforgócsoport harminc gyereke számára is kezdetét vette a tanítás, amit a gyerekek és nevelőik meg is ünnepeltek a múlt szombaton.A szalontai Szent Ferenc Alapítvány kezdeményezésére megalakult csoport Böjte Csaba áldásos tevékenységének egy újabb bizonyítéka, amelynek fennállása nem kevésbé köszönhető a város polgármesterének, Béres Csabának és a székelyhídi  lakosoknak, akik támogatásukkal életképessé teszik azt.

A csapat tagjai hátrányos helyzetű székelyhídi gyerekek, akik a napközi jellegű intézményben töltenek el minden héten néhány órát a délutánból, hétfőtől péntekig. A gyerekek állandó felügyelete két tanár között oszlik meg:  Bokor Erzsébet a nagyobbakat és Galamb Erzsébet a kisebbeket neveli és szereti. A foglalkozásokat, illetve a tanórákat  hetente egy-egy alkalommal Horváth Irén és Wilhelm Mária tanárnők tartják, illetve hétvégenként egy szaktanár is besegít, olyan tantárgyak esetén, mint a matematika. A jövő január 21-én hatodik születésnapját ünneplő intézmény napi programja mindig egy finom ebéddel kezdődik, amit játékos tanulás követ. A csoport tagjait illetően az iskolába járó idősebb gyerekekek ez évben jóval kevesebb számban vannak jelen, mint az óvodáskorúak, a kisebbek és az egészen aprók a legtöbb esetben most fognak először a kezükbe ceruzát és füzetet.

Az iskolakezdés, a lázas, egész nyáron át tartó felkészülés alkalmából szeptember 20-án ünnepi műsort rendeztek a gyerekek, amelyre számos vendéget meghívtak, akik sok-sok ajándékkal és finom süteményekkel érkeztek: a debreceni Megtestesülés Egyház képviselői, akik már hat éve folyamatosan jelen vannak a napközi életében,  Kovács László, Edelény település atyája és kísérői, akik három éve látogatják a gyerekeket és a Jobbik párt debreceni Új Magyar Gárdájának képviselői. Az ünnepi mise keretén belül, melyet a katolikus templomban Kovács László esperes celebrált, a gyermekek verses-énekes előadását is megtekinthették a jelenlevők.

A mise végén az atya áldást mondott a gyerekekre, egy jelképes keresztet rajzolván a homlokukra, és az edelényi vendégek közreműködésével mindenkinek átnyújtott egy kis ajándékot, amely szintén az iskolakezdés szimbólumaként került ily módon a birtokukba: színesceruzát, grafitceruzát és tollat kaptak a tanulók.

 


Írta: Szamos Mariann