A révi szorost látogatták meg a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum V. B osztályának a tanulói osztályfőnökük és Jagos Helén magyar tanárnő kíséretében a május 16-i, szombati napon.

A gyerekek számára már az utazás is élmény, főleg vonattal, hiszen mint kiderült sokuk számára ez az első vonattal történő utazás, vagy olyan régen utaztak kiskorukban vonattal, amire már nem emlékeznek. Annál emlékezetesebb marad a hajnali indulás és a csatlakozást várva a nagyváradi állomáson a két kiállított gőzmozdony megcsodálása.

Az igazi élmények azonban még csak ezután következtek, hisz vonattal a végcél a révi barlangi megálló volt. Az 1903-ban megnyitott Zichy-barlangot kerek 110 éve nyitották meg a nagyközönség előtt, ekkor a cseppkőbarlang Európa legszebb barlangja volt. A gyerekeket a barlangban a Körös-vidéki múzeum két munkatársa kalauzolta, a barlangban a fejek biztonságáról pedig a védősisakok gondoskodtak. Keveseknek adatik meg, hogy még életükben a pokolba, s onnan a mennybe jussanak, de ez a barlangban mindenkinek megadatik, hiszen a különböző termek és cseppkövek fantázianeveket viselnek, s így a szerelemforrás 7 fokos vize is megkóstolható. A barlanglátogatás után a barlangból kifutó, azt kialakító Styx patak által létrehozott majd tízméteres vízesést tekintették meg a diákok, a bátrabbak a vízesés mögé is felmásztak.

Habár az egész nap csepergő/áztató eső, s az ennek nyomán felázó talaj a komolyabb túrázást megakadályozta, az esőkabátok védelmében a révi szoros így is sok felfedeznivalót rejtegetett az ötödikesek számára, hiszen a szoroson végigsétálva Sonkolyosig ki lehetett kerülni egy vasúti alagutat, meredek sziklafalakat lehetett megfigyelni és az igazán Sebes-Köröst.

A barlangi megállóhoz visszatérve vadvízi evezőscsapattal találkoztak a kisiskolások, akiket délután tréfásan már vb-győzteseknek titulált az osztályfőnökük, majd Rév irányába indulva még a vasúti alagúton is sikerült átkelni. A nap végén a két tanár kicsit fáradtan, sárosan, de egészben, élményekkel megrakva „adta vissza” a kölcsönkapott nebulókat szüleiknek.

Cservid Levente