Még  a szokásosnál is nagyobb volt a zsivaj az érköbölkúti új iskolaépületben, hiszen míg a nagycsoportos óvodások krumplibáloztak, addig az általános iskolások a közelgő Halloween apropóján különböző programokban vettek részt október 29-én, pénteken. Az óvodások először Kányádi Sándor Krumplis mese címû versét adták elő színdarab formájában Raþiu Rozália óvónő irányítása alatt, majd az őszhöz kötődő mondókákat és énekeket is hallhattunk tőlük. És mivel a hûvös ellenére napos, tiszta idő volt, a kicsik megmutatták, hogy a szabadban is ugyanolyan ügyesek, mint a négy fal között: zsákbaugró versenyt rendeztek, aztán édesanyáikat is bevonták a játékba, minden anyuka lábát hozzákötötték a gyerekének a lábához, így kellett a pároknak minél ügyesebben és gyorsabban együtt lépegetniük.

 

 

Külön izgalmat jelentett az ovisoknak, hogy megkeresték a krumplikat, amiket Őszanyó eldugott. Az így megszerzett zsákmányból a szülők tárcsalapon szalmakrumplit sütöttek az addigra már igen éhes apróságoknak, akik eközben korgó gyomruk ellenére tovább játszottak, kihasználva a lassan búcsút intő jó időt.

 

 

Ezzel párhuzamosan zajlottak az iskolásoknak szervezett vetélkedők. A két- illetve háromfős csapatoknak először megadott szavakból kellett a Halloweenhez kapcsolódó verset írniuk és ezt felolvasniuk, majd ugyancsak ebben a témakörben rajzot készíteniük. Kreativitásban nem volt hiány egyik versenyszám teljesítése alatt sem. A rímfaragás olyannyira jól sikerült, hogy egy-két alkotásban parafrázisokat is fellelhettünk, sőt néhány olyan vers is akadt, amit akár a posztmodern kategóriába is besorolhatnánk. Minden jelenlevő jót derült ezeken a nem mindennapi alkotásokon. A rajzversenyt illetően sem szûkölködtek a gyerekek leleményességben, mindenki azzal rajzolt és festett, ami éppen a keze ügyébe került, akár a saját ujjával is.  Míg a háromtagú zsûri (Árus Tünde rajztanárnő, Béres Angéla vallástanárnő, illetve Kaszoni Mária kisegítő tanár) a verseket és a rajzokat értékelte, addig a csapatok hozzáláttak a tökfaragáshoz, ami a legnépszerûbb versenyszámnak bizonyult. A gyerkőcök előkapták bicskáikat, kanalaikat és megmutatták, hogy dolgoznak a köbölkúti tökszobrászok. Miután a zsûri értékelte az elkészült töklámpásokat, megkezdődött a negyedik és egyben utolsó versenyszám, a karaoke. A versenyzőket ez a feladat izzasztotta meg legjobban, hiszen le kellett küzdeniük a lámpalázukat, hogy kiálljanak mindenki elé és előadják az általuk kiválasztott dalt. Sokan meg is futamodtak a kihívás elől, és inkább átruházták csapattársaikra azt a megtisztelő feladatot, hogy fülig pirulva a dalos pacsirta szerepébe bújjanak.

 

 

Miután sikerült az összes versenyszámon átverekedniük magukat, a résztvevők bulizhattak, vagy társasjátékokat játszhattak. Jó alkalom volt ez arra, hogy tanáraikat is és egymást is megismerjék egy másik oldalukról. S míg a kártyajátékok, a sakk, a römi vagy a malmozás lefoglalta a gyerekeket, addig a zsûri összedugta a fejét és odaítélte a díjakat. Két kategóriában jutalmazták meg a résztvevőket. Az V–VI. osztályosok közül harmadik lett a Szuper csapat (Kaszonyi Antónia és Szalók Sándor), második a Hármas páros (Bartus Balázs, Egeresi Imre és Gődér Gyula), a győztes pedig a Vámpírfiúk csapata (Kaszonyi Ákos és Kovács Csaba). A VII-VIII. osztályosok kategóriájában harmadik lett a Boszik csapata (Gődér Szabina és Varga Emese), második a Vaskarom csapat (Katona Róbert és Molnár Krisztofer), a dobogó legfelső fokára pedig az Ezek megőrültek 2 csapata állhatott fel (Kovács Dávid és Molnár Nándor).

 

Az oklevelek és díjak kiosztása után tovább folytatódott a játék kora délutánig. A gyerekek bebizonyították, hogy nemcsak a televízió vagy a számítógép előtt tudnak kikapcsolódni és jól érezni magukat.

 

 

Pap Enikő