Felszabadult napon kirándultak az érköbölkúti iskolások egészen Kolozsvárig történelmi, földrajzi ismereteik gazdagítása, valamint friss levegő szippantása céljából. A kirándulás ötlete hirtelen döntéssel született meg. Az első nagyobb megálló a Királyhágón volt, bőséges reggelivel és levegőzéssel. Szinte észre sem vettük, hogy már eltelt háromnegyed óra. Kolozsváron a botanikus kertben időztünk a legtöbbet, ahol megtekintettük a varázslatos növényzetet, az egzotikus pálma- és narancsfákat, fikuszokat, banánfákat, az apró megnyesett cserjéket. Voltunk a központban a Szent Mihály-templomban, Mátyás király szobránál, a szökőkútnál és a kecsegtető fagyizóknál. Körülbelül 30 percet szántunk a Házsongárdi temetőben a gyerekek által ismert írók, költők, kritikusok síremlékének a felkutatására, de ezt meg kellett háromszorozni.

 

Bőven elmúlt fél hat óra, mikor elhagytuk a kincses várost.

Friss vízzel töltöttük meg üres palackjainkat a Sebes Körös forrásánál, pénzt költöttünk Kőrösfőn emléktárgyak vásárlására, Bánffyhunyadon a várfallal ellátott műemlék református templomban áhítattal hallgattuk Kusztos Tibor lelkész magyarázatát.

Köszönetemet fejezem ki a kirándulás ötletét kipattantó tanárnőknek, valamint a türelmes, nyugodt Vincze Norbert buszsofőrnek.

 

Oláh Éva