Székelyhídon összesen 23 család nevezett be az Adj, király, katonát! vetélkedő helyi szakaszára február végén. A kvízkérdésekből, ügyességi- és csapatjátékokból összeállított feladatokban a Katicabogarak névre keresztelt család bizonyult a legjobbnak, így tagjai, Kaszta Alexandra, Szabó Dóra és Balog Renátó március 8-án vehettek részt a Máramaros megyei Felsőbányán a vetélkedő elődöntőjén.

Az Adj, király, katonát! elnevezésű vetélkedősorozat célja, hogy a résztvevőkben felerősödjön a család szerepe. Az elköltözések, vegyes házasságok és nem utolsó sorban a gyermekvállalási kedv csökkenése miatt a magyar közösség rohamosan fogy az egész Kárpát-medencében. Ennek megelőzésén dolgozik az Áldás, népesség mozgalom, amelyhez 2005-ben csatlakozott a vetélkedőt 2007 óta szervező Magyar Ifjúsági Tanács (MIT). A verseny által a családközpontú szemléletmód közvetítése a cél, illetve a gyermekek fontosságának kihangsúlyozása a családon és a társadalmon belül, ezért is nevezik a vetélkedőre benevezett három tagból álló csapatokat családnak. A versenyt V–VIII. osztályos tanulóknak szervezik évről-évre, hiszen ők képviselik azt a réteget, amely a kamaszkor küszöbén egy, még alakítható világszemléletet feltételez.

A vetélkedőre való bejelentkezés után minden gyerek kap egy irodalmi művekkel teli füzetet, mely művek köré épülnek a feladatok. Érdekesség az, hogy a vetélkedőre egyénenként jelentkezhetnek a gyerekek, a csapatok pedig csak a helyszínen, véletlenszerűen alakulnak ki.

Mészáros Emőke